Cuba: Peste o sută de persoane arestate după protestele de duminică

Guvernul cubanez minimalizează acum explozia de proteste ce a avut loc duminică la Havana și în multe alte localități din țară împotriva guvernului, a «dictaturii», a «comunismului» și le justifică prin realele dificultăți economice prin care trece Cuba ca urmare a embargoului american. «La 11 iulie», a ținut să declare ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, la o conferință de presă ținută marți, «nu a fost o explozie socială în Cuba. Ea nu a avut loc grație sprijinului dat de poporul nostru Revoluției și guvernului cubanez». A precizat că au avut loc doar «unele tulburări». Evoluția situației în ultimele zile contrazice vorbele lui Bruno Rodriguez. Corespondentul RFI la Havana anunță că circa 130 de persoane au fost arestate sau date dispărute după manifestaţiile ample de duminică, cifre și nume concrete fiind făcute publice de către mișcarea contestatară San Isidro. Corespondenul amintit relatează că au avut loc inclusiv incidente grave cu forțele de ordine soldate cu moartea unui tânăr de 36 ani în cursul manifestațiilor de la periferia Havanei. Printre arestați se află cunoscuți disidenți politici cubanezi precum José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua, Berta Soler, sau artista Luis Manuel Otero Alcantara.

Regizorul Yunior Garcia, unul dintre liderii mişcării 27N, apărută după o manifestaţie inedită a artiştilor de la 27 noiembrie anul trecut, pentru a cere mai multă libertate de expresie, a fost şi el arestat duminică, apoi eliberat luni după-amiază. El şi-a relatat experienţa pe Facebook, explicând că s-a deplasat duminică împreună cu un grup de prieteni la Institutul cubanez de radio şi televiziune (ICRT) pentru a ține un discurs de 15 minute în faţa camerelor. Dar „o hoardă de conservatori radicali şi mai multe grupuri de Răspuns rapid (forţe de ordine în civil – n.r.) ne-au refuzat” şi „am fost loviţi, ridicaţi cu forţa şi aruncaţi într-un camion, ca nişte saci cu moloz”, a denunţat el. „Am fost trataţi ca nişte deşeuri”, a spus el, explicând că au fost transportaţi la centrul de detenţie Vivca, din Havana, unde au văzut apoi „sosind zeci de tineri”.

Reacții internaționale

Dna Julie Chung, secretar de stat adjunct al SUA pentru Americi, a denunţat „violenţa şi arestarea manifestanţilor cubanezi, precum şi dispariţia activiştilor independenţi, printre care Guillermo ‘Coco’ Farinas, Jose Daniel Ferrer, Luis Manuel Otero Alcantara şi Amaury Pacheco”.„Cerem eliberarea lor imediată”, a adăugat ea. Uniunea Europeană, transmite Reuters, a cerut autorităţilor cubaneze să ”asculte” nemulţumirile populaţiei şi să autorizeze manifestaţiile.”Susţinem dreptul popoarelor de a se exprima într-o manieră paşnică şi le cerem autorităţilor să autorizeze aceste manifestaţii şi să asculte nemulţumirile manifestanţilor”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la o reuniune a Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, desfăşurată la Bruxelles.

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. SCULATI, NEVACCINATI AI SORTII
    VOI OSANDITI LA FOAME, SUS !
    SA FIARBA-N INIMI RAZVRATIREA
    SA-NCEAPA-AL ”LUMII VECHI ”(europa)APUS !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW