Prin izolarea termică se urmărește reducerea transferului de căldură dintre două medii, prin intermediul materialelor care le despart. În domeniul construcțiilor, soluțiile de izolare termică sunt din ce în ce mai solicitate de beneficiari, iar producătorii caută să inoveze pe zi ce trece prin materiale termoizolante atât de interior, cât și de exterior.
Utilizând materiale de calitate pentru o termoizolație corectă a locuinței, vei beneficia de confortul căldurii care se menține în sezonul rece și al unei temperaturi răcoroase pe timp de vară. Cel mai bun moment pentru izolarea unei clădiri este în cadrul procesului de construcție, când pot fi alese materiale cu proprietăți termoizolante. Dacă însă ai nevoie să renovezi o locuință deja construită, ai la dispoziție o varietate de soluții pentru izolarea pereților, ferestrelor, acoperișului sau pardoselii. Pe piața de profil sunt o mulțime de producători ce îți pun la dispoziție materiale pentru izolarea casei, confecționate din polistiren expandat sau extrudat, vată minerală bazaltică sau de sticlă, lână, in, paie, plută, cânepă, celuloză, plăci din așchii de lemn. La acestea se adaugă ușile și ferestrele, deosebit de importante pentru menținerea temperaturii din interior.
Ce să ai în vedere înainte de termoizolare
Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a începe proiectul de izolare locuință. Cel mai mare procent, de până la 80% din căldura unei construcții, se pierde prin acoperiș, ferestre și pereți. O singură zonă vulnerabilă într-o încăpere este suficientă pentru a pierde căldura printr-o punte termică creată. Așadar, chiar dacă izolezi corespunzător ușile, ferestrele, pereții și pardoseala, dar tavanul rămâne neizolat, mare parte din căldură se va ridica și se va pierde prin partea superioară.
Pentru ca temperatura din locuință să se păstreze la valori constante, trebuie să te asiguri că toate sursele de pierdere a căldurii sunt bine izolate. Producătorii de materiale de construcții termoizolante specifică pe etichete și pe documentele de însoțire a mărfii coeficienții de conductivitate și rezistența termică a fiecăruia. Cunoașterea acestor valori este importantă înainte de a investi în proiectul tău de construire sau renovare. În ceea ce privește profilele și sticla ușilor și ferestrelor, valoarea U și valoarea K (așa cum era cunoscută anterior) indică măsura în care materialele izolează termic. O valoare mică U sau K înseamnă o rezistență sporită a materialului la căldură și implicit o izolare termică mai bună.
Avantaje și dezavantaje ale materialelor termoizolante
Izolarea termică pe interior are marele avantaj de a nu necesita întocmirea unei documentații pentru autorizații și avize din partea autorităților, iar execuția este relativ ușoară, deoarece nu implică desfășurarea unui șantier amplu, iar costurile nu sunt foarte mari. Între dezavantaje este faptul că se pierd câțiva centimetri din suprafața utilă a locuinței prin materialele termoizolante care îmbracă pereții. De asemenea, dacă nu este efectuată în cadrul procesului ce construire a clădirii, izolarea interioară presupune eliberarea întregului spațiu de mobilier, decopertarea completă a pereților, demontarea caloriferelor și a altor sisteme fixate în pereți, cu pierderile materiale și de timp aferente. Surprizele nedorite pot fi evitate prin alegerea unor produse de calitate și a unei echipe de specialiști care să le monteze. În ceea ce privește izolația exterioară, aceasta este cea mai eficientă, deoarece locuința va fi protejată de temperaturile din afară. Avantajul este că spațiul util al casei nu va fi afectat, iar materialele utilizate au și proprietăți de izolare fonică și hidroizolație. Între dezavantaje se numără necesitatea întocmirii unei documentații pentru obținerea avizelor necesare intervenției asupra fațadelor. În plus, șantierul exterior impune o echipă mai mare de lucrători, respectarea normelor de protecția muncii, costuri mai ridicate și durată mai mare a execuției.
Chiar dacă investiția într-un proiect de izolare termică poate părea mare la început, ea va fi amortizată în timp datorită ambientului plăcut care se va resimți în casă, cu cheltuieli de întreținere scăzute. Materialele utilizate rămân la latitudinea beneficiarului, însă calitatea acestora se va regăsi în aspectul, durabilitatea și eficiența proiectului de izolare.