Renovarea unui spațiu aduce un suflu complet nou, fie că vorbim despre o casă recent achiziționată, de una veche sau de un spațiu de birouri. Primul pas îl reprezintă alegerea materialelor de construcții, o investiție destul de mare și care trebuie făcută cu atenție și după un proces de documentare.
Dacă te-ai decis să renovezi și cauți informații utile despre cum să-ți alegi materialele de construcții, iată ce trebuie să știi:
Optează pentru materiale de construcții de calitate
Să cumperi materiale de construcții poate fi o provocare pentru că pe piață există numeroase oferte. Prima regulă este să ții cont că investiția este una pe termen lung și vei dori ca acest lucru să se vadă și în calitatea lucrărilor din casa ta. Cu alte cuvinte, evită să ai ca prim criteriu de selecție prețul cel mai mic, fiindcă există riscul să scoți din nou bani din buzunar în câteva luni. Fă-ți riguros calculele și optează pentru materiale de calitate, fără să te grăbești. Când vine vorba despre o renovare, gândește întotdeauna pe termen lung.
Iar dacă te întrebi unde găsești informații și la ce specialiști poți să apelezi, ai la dispoziție mai multe variante: poți cere consultanță la furnizori și distribuitori; de asemenea, ai la dispoziție recenzii sau forumuri online pe care e bine să arunci o privire înainte de a te decide asupra unor anumite tipuri de materiale de construcții.
Pentru renovarea unei locuințe la interior, vei avea nevoie de zugrăvit și văruit pereții, poate de o pardoseală nouă, de gresie și faianță, de uși noi etc. Așadar, trebuie să cumperi de la gleturi și mortar pentru zidărie până la adezivi sau chituri pentru rosturi. Alege materialele de construcții care au un raport perfect între prețul optim și calitatea superioară. La exterior, renovarea înseamnă consolidarea acoperișului, termoizolarea și hidroizolarea locuinței, eventual și schimbarea ferestrelor. După ce ai făcut o listă cu tot ceea ce presupune renovarea, abia apoi vei putea să începi să cauți materialele de construcții necesare.
Studiază și compară prețurile
Cere mai multe oferte și compară-le din punct de vedere al calității și al prețului. Alege întotdeauna materiale de construcție de calitate care să-ți asigure rezistență și durabilitate. Sigur nu vei dori ca în câteva luni să ai nevoie de reparații la ceva ce ai renovat recent.
Stabilește bugetul pe care intenționezi să-l aloci
Un buget stabilit de la bun început este esențial pentru a ști pe ce sume te bazezi în procesul de renovare. Pe lângă materialele de construcții, vei avea probabil și alte cheltuieli, în funcție de cine execută lucrările și cât de ample sunt.
După ce ai stabilit bugetul, ai făcut lista, ai căutat oferte, ai făcut un raport calitate preț și te-ai decis ce materiale de construcții îți sunt necesare pentru renovare, următorul pas este achiziția acestora. În funcție de volumul și greutatea lor, întreabă firma de unde le cumperi dacă te pot ajuta cu transportul lor. În cazul în care mergi pe cont propriu, asigură-te că ai cu ce să le duci până la destinație.
Renovarea unei locuințe este un proces minuțios, în urma căruia vei avea în fața ochilor un spațiu nou, realizat după propriile dorințe și gusturi. Alege materiale de construcții de calitate și asigură-te astfel că faci o investiție pe termen lung, fără reparații și alte retușuri ulterioare.