Cum alegi o baterie sanitară care își merită banii: garanții extinse plus funcții SMART

La ce să te uiți când îți schimbi bateriile sanitare

Schimbarea unei baterii sanitare intervine subit – cea veche s-a stricat – sau planificat: reamenajezi baia și ai nevoie și de schimbarea bateriilor afectate permanent de calcar și alte depuneri. Dacă trebuie să schimbi bateria și îți dorești o baterie sanitară care își merită banii, atunci trebuie să știi pe ce dai respectivii bani și în ce fel afectează noua baterie nu numai în bugetul de luna asta ci și pe termen lung.

Schimbarea bateriei saniatare – garanțiile extinse

Să alegi baterii de baie cu garanții extinse înseamnă mai întăi că alegi baterii în care producătorul a investit suficient timp și bani în cercetare și are destula încredere în rezultatele muncii sale, pentru a oferi garanții de 5 ani, 7 ani sau mai mult. În acest interval de timp respectivul producător va înlocui orice piesă care s-a deteriorat înainte de vreme, cu condiția să nu fie din vina ta.

Anumite greșeli de montaj sau întreținere pot anula garanția, indiferent de perioadă, așa că fii atent la următoarele:

  • să nu strici sau zgârii bateria în timpul montajului. Bateriile albe sau negre vopsite în prin electrogalvanizare pot fi zgâriate în timpul montajului, dar și cele clasice, cromate, pot fi la fel de afectate, dacă sunt manipulate neglijent sau brutal.
  • Să nu le cureți cu substanțe sau materiale acide, corozive sau care zgârie. Curăță bateriile măcar o dată pe săptămână, folosind un detergent blând sau substanțe speciale pentru baie / bucătărie și cârpe / bureți moi.
  • Să lași calcarul să se depună cu lunile. România are ape dure, cu mult calciu și magneziu, care în timp tind să se depună pe suprafete, în special la îmbinări și coturi, dar și pe suprafețele plane stropite frecvent. Pentru a curăța calcarul poți folosi substanțele potrivite cu bateria ta, dar mai poți să instalezi un filtru anti-calcar pe instalația de apă, care va filtra mare parte din mineralele corozive.

Aceste măsuri de prevenire îți garantează o viață lungă pentru bateria ta dar și faptul că garanția va fi valabilă fară probleme.

Ce presupune o baterie SMART: senzori, termporizatoare, LED-uri și termostaturi

Funcțiile SMART clasice se referă în cazul bateriilor la:

  • Termostat – asigură un debit de apă cu temperatură constantă toată perioada utilizării dușului sau lavoarului.
  • Senzori – aceștia declanșează și închid debitul de apă printr-o atingere sau prin trecerea mâinilor prin proximitatea pipei
  • Temporizatoare – închid debitul de apă după un număr de secunde predeterminat
  • LED-uri – ajută la luminarea frontului de lucru sau semnalează temperatura apei.

Primele 2 funcții, senzorii și temporizatoarele se pot întâlni împreună, cel mai adesea în cazul bateriilor de baie (lavoar) sau în cazul bateriilor montate în spații publice. Apropierea mâinilor de pipă declanșează apa, iar temporizatorul o închide, după un număr prestabilit de secunde. În cazul bateriilor de bucătărie, senzorul poate activa atât deschiderea, cât și închiderea debitului de apă, ceea ce ajută enorm dacă ai mâinile murdare, de pildă. Rezultatul este în consum optimizat, adaptat la stilul tău de lucru.

LED-urile sunt încorporate în baterii pentru a lumina frontul de lucru – în cazul bateriilor de bucătărie, sau pentru a semnala temperatura apei prin diferite culori – în cazul bateriilor de lavoar. Luminarea frontului de lucru cu ajutorul LED-urilor este deosebit de importantă la bucătărie. LED-urile sunt rezistente la apă și asigură iluminatul fruntului de lucru la nivelul chiuvetei.

Bateriile termostatate asigură o temperatură constantă  a apei la duș sau lavoar, trăsătură foarte importantă în cazul caselor cu mulți consumatori. Debitul de apă caldă și rece spre baterie este ajustat automat în funcție de schimbările din rețea, iar cel care folosește apa caldă nu simte în nici un fel faptul că s-a pornit robinetul la bucătărie, de pildă. Bateriile termostatate sunt foarte utile pentru optimizarea consumurilor de apă caldă, și foarte sigure pentru copii și persoanele în vârstă.

Alte funcții SMART: clasa de curgere și aeratoarele

Aceste funcții nu sunt SMART în sensul clasic – adică bateriile nu includ neapărat senzori, temporizatoare, termostate și LED-uri, dar dacă alegi o baterie cu clasă de curgere mică și care include și aerator, consumurile tale de apă vor fi cu siguranță SMART.

Clasa de curgere se referă la debitul de apă pe minut – cu cât este mai mic cu atât este mai bine pentru bugetul familiei. Clasa de curgere este diferită în funcție de locul de consum. De pildă bateriile de lavoar au de regulă cea mai mică clasă de consum, iar bateriile de cadă-duș au cea mai mare clasă de consum. Este firesc, deoarece lavoarul se folosește des și în sesiuni scurte, iar debitul nu trebuie să fie mare, în timp ce cada de baie o vrei umplută rapid și eficient, iar la duș apa trebuie să curgă abundent.

Pe lângă clasa de curgere selectată conform locului de consum, orice baterie modernă trebuie să includă un aerator. Acesta este montat la pipă și are rolul de a introduce aer în fluxul de apă, ceea ce reduce consumul fară a influența negativ capacitatea de curățare. Aeratoarele pot reduce consumul de apă cu până la 50% , iar la unele modele de baterii pot schimba ușor direcția de curgere a debitului, dacă este nevoie.

Așadar, iată cum alegi o baterie sanitară care își merită banii:

Are garanții extinse – minim 5 – 7 ani

Are termostat – apa curge la aceeași temperature tot timpul

Are senzori pentru închis-deschis fară mâini

Are temporizator pentru închidere automata după un interval de timp predeterminat

Are LED-uri pentru luminat frontul de lucru sau semnalat temperatura apei

Are clasa de consum potrivită cu locul de consum

Are aerator, cee ace poate reduce consumul de apă cu 50%.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW