În urma alegerilor europarlamentare din 23-26 mai, s-a remarcat o reașezare a principalelor partide, afișând un Parlament European mai fragmentat ca niciodată. Pentru facilitarea înțelegerii dinamicii și politicilor viitoare, Sastre Consulting a realizat un Brief de Risc care analizează perspectivele Europei după alegeri.
În cadrul alegerilor europene, partidele tradiționale au suferit pierderi considerabile, în timp ce partidele naționaliste și eurosceptice au înregistrat mari progrese, afișând un Parlament European mai fragmentat ca oricând dâunând astfel potențialului parlamentului de a-și îndeplini rolul său de lungă durată ca factor cheie al unor viitoare integrări.
Acest lucru va reduce capacitatea UE de a continua reformele majore, de a adopta legislația sau de a vorbi cu o singură voce, generând obstacole serioase în calea pregătirii instituționale pentru următoarea recesiune globală.
Ce urmează?
Contrar titlurilor senzaționale, UE nu se confruntă cu prăbușirea iminentă. Mai degrabă, în următorii cinci ani se va observa un blocaj frecvent, deoarece diviziunile parlamentare împiedică adoptarea viitoarelor decizii.
Este de așteptat ca UE să acționeze în general lent și să se implice frecvent în dezacorduri interne
Interesele divergente ale diferitelor forțe din parlament ar putea să dilueze orice legislație adoptată. Rezultatele Marii Britanii semnalează că este puțin probabil ca Brexit-ul să se realizeze înainte de termenul actual de 31 octombrie.
Așa cum s-a anticipat, aceste alegeri au înregistrat câștiguri semnificative pentru partidele naționaliste și eurosceptice. În total, aceste partide dispun acum de aproape o treime din deputații europeni. Dacă s-ar uni într-un singur grup, ei vor fi cei mai numeroși din parlament. Cu toate acestea, aceștia rămân împărțiți între diferite blocuri, fapt care reflectă parțial dezacordul privind chestiuni politice precum Rusia și comerțul.
Pe măsură ce partidele naționaliste au câștigat o popularitate consistentă, aceștia și-au înăbușit, într-o oarecare măsură, sentimentele eurosceptice. Marea majoritate a naționaliștilor nu mai iau în considerare părăsirea Uniunii Europene sau renunțarea la moneda euro.
Reformarea UE ar putea fi discutată, dar încă nu a început
Impresionat de protestele antiguvernamentale și de ratingul scăzut acasă, președintele francez Emmanuel Macron a căutat să-și recâștige legitimitatea prin implicarea activă în campania pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Câștigând mai puține voturi și implicit, locuri, cu coaliția sa din Franța, decât naționalismul Național Rally, aceste eforturi au eșuat, în mare parte. Macron promovează o viziune ambițioasă a reformei UE inclusiv măsuri precum o agenție de azil la nivelul UE, salarii minime coordonate, o nouă taxă pentru giganți tehnologici, schimbări majore ale politicii agricole comune și oferirea zonei euro un ministru de finanțe propriu.
Poziția sa din ce în ce mai slăbită, însă, îl lasă pe Macron în imposibilitatea de a da curs acestor reforme. Lipsa anticipată de reformă majoră va lăsa UE nepregătită din punct de vedere instituțional pentru viitoarele crize. O nouă recesiune globală sau un aflux mare de solicitanți de azil pot găsi din nou o Uniune Europeană aflată în incapacitatea de a atenua posibilele consecințele politice și economice aferente.
Niciun progres în privința Brexit-ului
Înainte de a fi anunțate rezultatele, May și-a anunțat demisia, declanșând un adevărat concurs de conducere în cadrul Partidului Conservator de guvernământ. Cu toate acestea, aritmetica parlamentară asigură că un lider, care nu dorește să facă compromisuri ar putea câștiga sprijin din partea europarlamentarilor.
Alegerile generale anticipate reprezintă singura soluție viabilă de a depăşi impasul actual. Concluzia este că Marea Britanie nu este pe cale să treacă prea curând peste această piatră de încercare. Realizarea Brexit-ului înainte de 31 octombrie este acum extrem de puțin probabilă, ceea ce înseamnă că și Marea Britanie va trebui fie să obțină o altă prelungire din partea Consiliului European, fie să părăsească UE fără o înțelegere.
Ca atare, incertitudinea cu privire la viitorul Marii Britanii va persista cel puțin până în octombrie. La fel și efectele dăunătoare ale acestui fapt asupra piețelor.