Vrei să renunți la statutul de persoană fizică autorizată pentru că activitatea nu merge așa cum te-ai așteptat? Sau poate îți dorești să evoluezi ori ai alte motive pentru care nu mai dorești să lucrezi sub această formă? Ei bine, deși nu este foarte complicat să închizi un PFA, există câteva elemente importante pe care trebuie să le ai în vedere înainte și după radiere. Iată ce trebuie să faci pentru desființarea PFA-ului:
Pregătește-te pentru radierea PFA
Înainte de a solicita radierea unui PFA este necesar să lichidezi patrimoniul acestuia, cum ar fi marfa de pe stoc sau eventualele mijloace fixe. De asemenea, trebuie să închei contractele individuale de muncă, dacă există, prin articolul 65 din Codul Muncii – concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului. Ai grijă să încetezi și contractele cu clienții, furnizorii de servicii, produse sau utilități și asigură-te că ai anulat orice alte obligații în vigoare.
Plata tuturor datoriilor restante către bugetul de stat ori diverși parteneri reprezintă, la fel, o condiție obligatorie pentru solicitarea închiderii PFA-ului. Radierea nu te exonerează de plata datoriilor, așa că este necesar să efectuezi toate plățile. Totodată, închide și conturile bancare folosite pentru activitatea desfășurată.
Depune cererea de radiere la ONRC
Dacă vrei să închizi un PFA, trebuie să depui la sediul Oficiului Registrului Comerțului din raza județului unde se află sediul profesional cererea de radiere și documentele prevăzute de lege. Ia în considerare faptul că formularul ONRC pentru înregistrarea radierii trebuie bifat la punctul II radiere, iar la punctul 7.6 pentru motivul radierii.
Pe lângă această cerere trebuie prezentat și actul de identitate al titularului și, dacă este cazul, documentul care atestă motivul radierii și dovada privind împuternicirea unei persoane pentru îndeplinirea formalităților legale. Actele pentru înregistrarea mențiunii pot fi transmise prin poștă, cu scrisoare cu valoare declarată și confirmare de primire sau la sediul ONRC.
Solicitarea pentru radiere poate fi făcută și prin mijloace electronice, respectiv prin portalul de servicii online, dacă deții un certificat valid de semnătură electronică. În caz contrar, poți opta pentru închidere PFA online prin intermediul unei platforme dedicate, o soluție simplă și eficientă, care te scutește de stresul întocmirii și depunerii actelor sau deplasări la ghișeu.
Întocmește declarația unică pentru impozit și contribuții sociale
Închiderea unui PFA și eliberarea rezoluției de radiere durează, în medie, 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii documentelor la ONRC. Ulterior închiderii PFA-ului, după ce ai obținut certificatul de radiere de la Registrul Comerțului, trebuie să întocmești și să depui, prin Spațiul Privat Virtual, declarația unică pentru definitivarea impozitului și a eventualelor contribuții sociale.
Această declarație trebuie transmisă în termen de 30 de zile de la primirea certificatului de radiere, dacă PFA-ul a fost impus prin norme de venit. În situația în care PFA-ul a fost impus în sistem real, declarația se depune în termen de 30 de zile și anul următor până la data de 25 mai. În plus, ține cont că pentru un PFA care a fost înregistrat în scopuri de TVA/TVA intracomunitar, în cel mult 30 de zile trebuie depusă declarația 700 pentru radierea fiscală, tot prin intermediul Spațiului Privat Virtual.
Potrivit OUG nr. 44 din 2008, un PFA își încetează activitatea și este radiat de la Registrul Comerțului în caz de deces, prin voința titularului sau în condițiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Înregistrarea ca PFA este una dintre formele de organizare preferate de mulți dintre cei care vor să-și deschidă o afacere, însă, ca orice altă activitate economică, poate ajunge în impas, și astfel apare necesitatea radierii.