Dacă ești iubitor de plăceri culinare autentice, cu siguranță ești fericitul proprietar sau viitorul fericit proprietar al unui grătar cu plită. La fel ca și noi, îi apreciezi versatilitatea și capacitatea de a pregăti mai multe feluri de mâncare delicioase într-un timp scurt și cu o aromă inconfundabilă. Pentru a te putea bucura cât mai mult de toate aceste beneficii, este important să știi cum să întreții un astfel de grătar. Îți oferim în acest articol câteva sfaturi și recomandări pentru a optimiza durata de viață și eficiența grătarului tău cu plită.
- Prima utilizare
Instalarea și prima utilizare a grătarului cu plită sunt esențiale pentru reușita experienței tale culinare. Înainte de a începe, asigură-te că ai îndepărtat toate ambalajele și materialele de protecție. Cu ajutorul unei cârpe moi, spală suprafața de gătit cu apă caldă pentru a îndepărta praful și alte impurități. În momentul achiziționării, plita grătarului este deja acoperită cu o peliculă de ulei pentru a preveni rugina și pentru a proteja împotriva coroziunii. În cazul în care acest strat de ulei nu se curăță în urma spălarii cu apă caldă, nu interveni cu substanțe chimice pentru curățare. Pasul următor te va ajuta.
- Primul foc: crearea unei suprafețe antiaderente rezistente
Pentru a crea o suprafață antiaderentă rezistentă în timp, primul foc este foarte important. Aprinde un foc de intensitate medie și lasă plita să se încingă. Apoi, adaugă un strat subțire de ulei de gătit și întinde-l pe toată suprafața plitei în mod uniform cu ajutorul unei cârpe sau al unui prosop de hârtie. Acest lucru sigilează porii metalului din care este confecționată plita. Astfel, preparatele nu se vor lipi și își vor păstra aromele.
- Primul grătar: un răsfăț culinar
Acum că plita este curățată și sigilată cu ulei, este gata pentru primul preparat. Începe cu câteva felii de ceapă sau legume, până când plita se încinge bine. Acestea vor adăuga și un plus de savoare felului principal pe care urmează să îl gătești. Când plita este bine încinsă, pune carnea pe gratar și bucurați-vă cu toții cu toate simțurile de spectacolul culinar.
- Curățarea după folosire
După fiecare sesiune de gătit in aer liber este important să cureți plita în mod corespunzător. Înlătură resturile de mâncare și excesul de grăsime cu ajutorul unei spatule, cât plita este caldă, dar nu fierbinte. Sterge apoi suprafața de gătit cu ajutorul unei cârpe sau al unui prosop de hârtie până rămâne curată.
- Tratarea cu ulei: protecție de lungă durată
Pentru a prelungi durata de viață a grătarului cu plită, este important ca suprafața de gătit să fie mereu acoperită de un strat fin de ulei, chiar și atunci când nu este folosită. Acesta protejează împotriva ruginii și menține plita antiaderentă. Pune puțin ulei de gătit (de floarea soarelui) pe o cârpă și șterge în mod uniform plita. Nu este necesar să folosești mult ulei, doar cât să se formeze o peliculă fină la suprafața plitei. Este un efort mic pentru care îți vei mulțumi la următoarea sesiune de gătit.
- Prevenirea ruginii
Atunci când nu folosești grătarul pentru o perioadă mai lungă de timp, este bine să îl păstrezi într-un loc uscat, protejat de intemperii, chiar dacă plita este bine gresată. Acest lucru va prelungi în mod considerabil durata de viață a grătarului. În cazul în care grătarul nu poate fi mutat, este bine să folosești un capac. Acesta va proteja nu doar împotriva umezelii, ci și impotriva prafului sau a altor impurități cum ar fi frunze uscate purtate de vânt. Cu ajutorul capacului vei putea și stinge focul mult mai repede și în condiții de siguranță maximă.
- Husa: un element suplimentar de protecție
Un alt element de protecție foarte util este husa. Te sfătuim să alegi o husă compatibilă cu tipul de grătar pe care îl ai, pentru a te asigura că se potrivește foarte bine și acoperă în mod eficient grătarul. Atunci când achiziționnezi grătarul, cere sfatul vânzătorului pentru a alege husa potrivită. La www.firedeco.ro vei găsi o gamă largă de grătare, plite, capace și huse, precum și consultanță gratuită pentru alegerea modelelor care se potrivesc cel mai bine nevoilor și preferințelor tale.
- Siguranța înainte de toate
Înainte de a acoperi grătarul cu husa, sau de a-l muta după folosire, asigură-te că focul este stins complet și grătarul răcit. Instalează și depozitează grătarul pe suprafețe perfect plane și stabile. Asigură-te că animalele de companie și copiii nu au acces la grătar, mai ales când acesta este în funcțiune. Folosește mereu mănuși de protecție când manevrezi grătarul. Un șorț nu este doar șic, el te poate proteja și de eventualii stropi de grăsime încinsă.
Respectarea acestor reguli de folosire și întreținere este esențială pentru prelungirea duratei de viață a grătarului tău și pentru o experiență ideală de gătit de fiecare dată. Gătiți cu grijă dar bucurați-vă la maxim de toate posibilitățile pe care vi le oferă plita de gătit. Happy cooking!