Cum îți pregătești locuința pentru iarnă: 6 ponturi

Înainte de sosirea sezonului rece este înțelept să-ți pregătești din timp locuința ca să poți trece iarna fără probleme. Vremea rece, gheața și gerul pot aduce daune reale casei, pot crește nejustificat facturile la curent și pot produce disconfort termic pentru întreaga familie.

Iată cum îți poți pregăti din timp casa de iarnă ca să te poți bucura de căldură și confort termic în interior, precum și de utilitățile de care ai nevoie în rutina zilnică. 

Verifică bine caloriferele și înlocuiește-le dacă este cazul

Pentru a atinge o temperatură optimă în timp util, instalația de încălzire ar trebui să fie perfect funcțională și automat caloriferele nu trebuie să lipsească din ecuație. Dacă acestea sunt prea vechi sau defecte este foarte puțin probabil să mai funcționeze eficient. De aceea, este important să le verifici și să le înlocuiești cu unele mai noi dacă ajungi la concluzia că nu mai oferă randament. Poți alege caloriferele din aluminiu care oferă căldura și confort, atât la nivel senzorial cât și la nivel de costuri. 

Cele mai comune probleme pe care le pot avea caloriferele vechi sunt acestea: curg, nu încălzesc, produc zgomot din interior, au aer prins în ele din cauza slabei aerisiri, sunt ruginite, se încălzesc prea mult sau deloc. Caloriferele din aluminiu sunt însă mai estetice și mai eficiente, așa că o astfel de alegere este o investiție cu adevărat ideală pentru locuința ta.  

Izolează-ți locuința

Instalația de încălzire va da un randament sporit dacă locuința va fi izolată termic. Cea mai bună alegere este să îți izolezi casa atât la interior, cât și la exterior, iar în acest mod vei putea să previi apariția și acumularea umidității, precum și pierderile de căldură.

Verifică echipamentele electrice și termice

Îți recomandăm să verifici toate echipamentele și instalațiile termice, electrice și rețeaua de apă, pentru a te asigura că acestea nu prezintă fisuri, depuneri sau improvizații ce pot ceda pe timpul iernii. În cazul în care observi că este nevoie de îmbunătățiri, grăbește-te să le rezolvi înainte de sosirea iernii.

Realizează o curățenie generală

Vara și toamna este mai ușor să te pregătești de iarnă, mai ales că ai posibilitatea de a face cu ușurință o curățenie generală în toată casa. Aruncă lucrurile inutile, aerisește temeinic fiecare încăpere, dezinfectează toate suprafețele pentru a preveni dezvoltarea microbilor și insectelor. Dacă locuiești la casă, eliberează terasa și asigură-te că nu lași la vedere resturi de alimente care ar putea atrage rozătoarele pe timpul iernii. 

În cazul în care te confrunți frecvent cu mucegaiul, nu uita că poți preveni această problemă prin stabilirea echilibrului termic, dar și prin utilizarea unei vopsele lavabile cu proprietăți antimucegai. Un ventilator sau un umidificator îți poate fi de asemenea util ca să previi astfel de neplăceri pe timpul iernii. 

Verifică și repară acoperișul

Acoperișul poate fi afectat de-a lungul timpului de condițiile meteo, de excremente de păsări, de ramuri, fisuri și uzură. Oferindu-i atenția cuvenită prin lucrări de mentenanță (lăcuire, reparații) vei putea evita problemele grave ce pot apărea pe timpul iernii (infiltrațiile de apă, deteriorarea masivă din cauza straturilor de zăpadă, pierderile de căldură etc).

Asigură-te că geamurile sunt în stare excelentă

Dacă geamurile sunt perfect etanșe, pe timp de iarnă nu vei plăti facturi cu sume uriașe la energie și în plus te vei putea bucura de un confort termic mai mare. Chiar dacă geamurile termopan nu prezintă fisuri sau probleme vizibile, este indicat să chemi un tâmplar pentru reglarea ferestrelor. Trecerea timpului afectează alinierea geamurilor termopan, motiv pentru care ele trebuie reglate pentru a oferi în continuare același randament. 

De exemplu, dacă observi că geamurile nu se mai închid corect sau că există curenți de aer împrejurul lor, cel mai probabil necesită intervenție pentru reglare. Cheamă un tehnician sau încearcă să le reglezi singur cu ajutorul unei șurubelnițe. 

Pregătirea locuinței pentru iarnă e un lucru pe care ar trebui să-l facă oricine, fie că locuiește la casă ori la bloc. Important este să identifici problemele critice din timp și să le rezolvi  pentru a-ți asigura o iarnă liniștită și fără surprize neplăcute.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW