Stabilirea unui diagnostic poate cere mai mult decât o anamneză, un consult medical și analizele de sânge. Medicul specialist poate solicita investigații mai amănunțite precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN).
CT și RMN sunt două modalități imagistice care ajută la stabilirea unui diagnostic, dar folosesc tehnici diferite: tomografia computerizată folosește radiațiile X, în vreme ce rezonanța magnetică nucleară folosește câmpul magnetic. Medicii specialiști preferă una sau alta dintre aceste tehnici, dar procedurile sunt complementare. Există avantaje și dezavantaje ale fiecăreia, explicăm în acest articol care sunt acestea.
Tomografia computerizată (CT)
Tomografia computerizată este o metodă care folosește raze X pentru a crea imagini amănunțite ale structurilor din organism. CT-ul este preferată de pacienți pentru că este mai rapidă, mai ieftină și ușor de tolerat de pacient. Părțile corpului și organele care se pot evalua prin CT sunt: toracele, abdomenul, pelvisul, membrele, inima, plămânii, glandele suprarenale, ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii. De asemenea, tomografia computerizată poate oferi informații despre vasele sanguine și schelet.
Investigația presupune că pacientul este întins pe o suprafață care pătrunde într-un cilindru (parte a sistemului de scanare). Există un scaner care trimite fluxuri de raze X către partea corpului care trebuie investigată. Imaginile sunt salvate și stocate în format electronic pentru a fi ulterior analizate de medicul specialist.
Avantajele CT
- Este o procedură rapidă.
- Este ieftin.
- Este ușor de tolerat de pacient.
- Ajută la obținerea imaginilor oricărei părți a corpului.
- Detectează fracturile, hemoragiile, starea organelor interne.
Dezavantajele CT
- Cel mai important inconvenient este faptul că CT-ul este o metodă iradiantă.
- În unele cazuri, poate fi nevoie să se administreze în prealabil substanța de contrast (pe bază de iod), dacă este nevoie să se evalueze anumite organe interne sau vasele sanguine.
- În prealabil, trebuie făcute analize de laborator care să ateste o stare bună a funcției renale (uree, creatinina serică).
- CT-ul nu se recomandă femeilor însărcinate, copiilor, tinerilor, persoanelor alergice la iod (substanța de contrast) și nici celor cu insuficiență renală.
Rezonanța magnetică nucleară (RMN)
Rezonanța magnetică nucleară este o metodă neiradiantă care funcționează în baza unui câmp magnetic pentru obținerea imaginilor. Cu ajutorul RMN-ului se pot face investigații la nivel cerebral (RMN cerebral – cap), vertebral, medular, muscular, osos, cardiovascular, abdominal, pelvin. RMN-ul ajută la obținerea unor imagini detaliate ale unor structuri precum meniscuri, ligamente, tendoane. De asemenea, RMN-ul mamar poate face diferența între leziunile maligne sau benigne și poate detecta leziunile multifocale.
În cazul RMN-ului, poate fi necesară administrarea unei substanțe de contrast intravenoasă (Gadolinium). Riscul de intoleranță la această substanță este mai mic decât în cazul iodului folosit la CT.
Avantajele RMN
- Pentru că RMN-ul este o metodă neiradiantă, se poate folosi și pentru pacientele însărcinate în ultimele 2 trimestre de sarcină. Scopul este acela de a obține mai multe detalii despre eventualele malformații observate la ecografie.
- RMN-ul este o investigație sigură pentru pacient (este neinvazivă și neiradiantă).
- Zona investigată poate fi analizată tridimensional.
- Se poate folosi fără administrarea unei substanțe de contrast.
- RMN-ul este foarte util și în monitorizarea tratamentului oncologic.
- Se mai folosește și în depistarea bolilor neurologice și cardiovasculare.
Limitările RMN-ului
RMN-ul prezintă dezavantaje:
- nu se recomandă pacienților cu stimulator cardiac, proteze cardiace, fragmente metalice, proteze metalice articulare.
- nu se recomandă pacienților care suferă de insuficiență renală severă.
- nu se recomandă persoanelor care suferă de claustrofobie (în asemenea cazuri pacientul trebuie sedat ușor, pentru a permite investigația).
- scanările RMN sunt mai zgomotoase, durează mai mult timp și pot provoca pacientului anxietate.
- examinarea RMN este mai costisitoare decât CT-ul.
- scanarea RMN poate provoca o problemă de siguranță din cauza magneților deosebit de puternici. Scanările RMN sunt contraindicate pacienților care suferă de anevrism. Se poate face RMN în cazul acestora, dar numai cu o indicație clară din partea medicului specialist.
- RMN-ul nu se recomandă femeilor însărcinate în primul trimestru de sarcină.
Diagnosticarea cancerului
CT-ul și RMN-ul pot depista formațiuni tumorale (agregări de celule canceroase), dar nu reprezintă o modalitate de diagnosticare a cancerului. Diagnosticul de cancer se stabilește, de cele mai multe ori, în urma biopsiei tisulare.