Tot ce trebuie să știi despre whisky pentru a deveni expert

Whisky-ul este o băutură cu istorie, fiind valoros încă din cele mai vechi timpuri. Este savurat simplu și în momente speciale, căci gustul și aromele sale oferă o experiență unică, pe lângă faptul că este o băutură cu denumire de origine și specificații importante. 

În prezent, whisky-ul a crescut exponențial, așa că vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre această băutură excepțională, precum și recomandările noastre pentru a-l gusta.

Știm că lumea whisky-ului poate fi complexă și fascinantă în același timp. Există diferite clasificări: tipuri, regiuni, moduri de a-l bea, printre alte lucruri care îl fac unic. De aceea, noi, echipa Alcool Discount, vă oferim un ghid cu informații de bază, pe care ar trebui să le cunoască fiecare entuziast al acestei băuturi:

 • Ce este whisky-ul?

Whisky-ul este o băutură alcoolică distilată. Se obține prin distilarea unei baze de diferite cereale fermentate (secară, grâu, porumb, orz,) și este în mod normal îmbătrânit în butoaie din lemn de stejar.
În plus, whisky-ul a fost folosit și pentru a crea alte lichioruri precum Porto, Jerez sau Bourbon.

 • De unde provine cuvântul whisky?

Care este originea cuvântului whisky? Denumirea sa provine de la „uisce beatha” (din gaelica irlandeză) care, tradus în latină, este aquavitae și înseamnă „apa vieții”. În trecut, whisky-ul era considerat un medicament împotriva durerii și era consumat în mod normal la înmormântări. A devenit popular datorită proprietăților sale revigorante. 

 • Care este istoria whisky-ului?

Originea acestei băuturi spirtoase se pierde în negura timpului. Se știe că popoarele celtice din Irlanda au adus distilarea în secolul al V-lea. Timp de secole a fost o băutură locală. În Highlands a fost realizat în cantități mici, iar în Lowlands a fost fabricat în cantități mari, mai ales pentru export în Anglia. Între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, whisky-ul a fost „legalizat” , adică s-a încercat controlul fiscal asupra distileriilor, ceea ce a dus la nașterea distileriilor clandestine. În ciuda faptului că whisky-ul scoțian este cel mai popular din lume, de câteva decenii, diferitele țări ale lumii se specializează în distilarea acestei băuturi. 

 • Care sunt cele mai populare regiuni în care se produce whisky-ul?

Regiunile renumite distilatoare de whisky sunt: Islay, Lowlands, Highlands și Campbeltown. Acestea sunt cele generice, deoarece în Highlands există Speyside și Islands. Regiunile ne ajută să etichetăm whisky și nimic mai mult, căci astăzi un whisky tipic din regiunea Islay poate fi făcut în Highlands, de exemplu.

 • Care sunt tipurile de whisky?
 1. Scotch: Provine din patru regiuni specifice din Scoția. Se distilează de două până la trei ori și este pregătit la standardele Ordinului Scotch Whisky. Băutura trebuie îmbătrânită în butoaie de stejar .
 2. Whisky canadian: Este un whisky de porumb și secară, învechit cel puțin doi ani după îmbuteliere.
 3. Whisky irlandez: Ceea ce distinge acest tip de whisky este elaborarea sa, deoarece include orz, malț și un amestec de porumb. Acesta suferă trei distilări. 
 4. Bourbon: Este originar din Statele Unite și este preparat din porumb, care trebuie să ocupe cel puțin 51% din amestec. Această băutură trebuie distilată și îmbătrânită în regiunea Kentucky pentru a fi numită Bourbon.
 5. Tennessee: Este produs numai în regiuneaTennessee din Statele Unite. Este filtrat prin cărbune de arțar, un element care îi conferă o aromă și un gust unice.
 6. Single Malt: Se produce cu malț de orz și într-o singură distilerie. Provine din îmbătrânirea într-un singur butoi, iar îmbătrânirea trebuie să se producă timp de cel puțin trei ani. 
 7. Blended Malt: Este un alt whisky rar. Whisky-urile blended sunt fabricate prin amestecarea a două sau mai multe malțuri de la distilerii diferite. 
 8. Blended: Ar fi whisky-ul amestecat. Se obține din amestecul de whisky-uri diferite.
 • Ce înseamnă îmbătrânirea în butoaie?

Cele mai bune whisky-uri sunt „în vârstă”, adică îmbătrânite mulți ani în butoaie din lemn de stejar, astfel încât elementele aromatice ale lemnului să interacționeze cu băutura. 

 • La ce se referă vârsta whisky-ului?

Când se vorbește despre vârsta unui whisky se face referire la numărul de ani petrecuți în butoaie. 

 • Cum se servește un whisky?

Pentru a fi un expert în whisky, trebuie să știi că această parte este esențială pentru iubitorii acestei băuturi spirtoase, deoarece nu este ca orice altă băutură. Există un pahar perfect pentru a-l bea, are o formă unică și tipică pentru a aprecia aromele și gustul distilatului. Are măsuri perfecte pentru a-i evidenția aroma, ca să nu mai vorbim de designul elegant care o caracterizează.

Este posibil să te bucuri și chiar să apreciezi whisky-ul fără a avea o cunoaștere aprofundată a industriei, regiunilor sau tipurilor 

Considerăm totuși imperioasă explicarea câtorva elemente. Întotdeauna este un moment bun pentru a-ți îmbogăți cunoștințele, nu? Te asigurăm că vei obține o plăcere mai mare atunci când vei savura un pahar de whisky. În plus, cu cât ai mai multe cunoștințe despre această băutură, cu atât îți vei putea da seama de lucrurile care îți plac și care nu, facilitând astfel luarea deciziilor. 

Acum că te-ai lămurit în ceea ce privește informațiile care înconjoară această băutură spirtoasă, este timpul să te relaxezi! Cum? Încearcă un pahar de whisky! Știi ce să alegi, nu-i așa? 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW