Cum îți protejezi locuința împotriva incendiilor: 7 sfaturi

Când vine vorba de siguranța la foc, este întotdeauna bine să te pregătești, dar este mai bine să previi. Nu uita să sufli lumânări și să dai spațiu încălzitoarelor … ei bine, spațiile înguste sunt locuri prielnice pentru a se declanșa totul.

Nu uita că se un incendiu se produce la fiecare 90 de secunde, iar în doar două minute un incendiu poate pune viața în pericol.

Ia în considerare aceste X instrucțiuni pentru prevenirea declanșării sau răspândirii incendiilor și păstrează aceste sfaturi de siguranță împotriva incendiilor pentru a te menține în siguranță pe tine și pe cei dragi.

1. Educă pe toată lumea cu privire la riscurile și siguranța la incendiu

Primul și cel mai important lucru pe care îl poți face este să te asiguri că toată lumea din gospodărie este educată cu privire la măsurile de siguranță la incendiu, inclusiv copiii. Câți dintre noi părăsim bucătăria cu mâncarea gătită pe aragaz? Răspunsul este probabil majoritatea dintre noi. Nu este sigur și totuși o facem oricum. Utilizează-ți resursele, inclusiv departamentul local de pompieri, pentru a-ți educa familia cu privire la siguranța împotriva incendiilor în gospodărie și pentru a face modificări mici, dar preventive, în jurul casei – cum ar fi oprirea cuptorului, a sobei sau a oricărui alt încălzitor de fiecare dată când ieși din casă – chiar dacă este doar un moment să răspunzi la ușă sau să trebăluiești puțin prin curte.

2. Instalează și testează alarmele de fum

În primul rând fă tot ce trebuie pentru casa ta și dotează fiecare încăpere cu detector de fum. Cel mai simplu mod de a evita un incendiu în casă este verificarea regulată a alarmelor de fum. Diversele instituții competente în domeniu, atât naționale cât și internaționale, recomandă testarea alarmelor de fum o dată pe lună și schimbarea bateriilor de două ori pe an. Există un mic buton pe care îl poți apăsa pentru a le testa. Dacă sună slab, atunci trebuie să schimbi bateriile cât mai curând posibil. Dar un detaliu mai puțin cunoscut este că cel mai bine este să înlocuiești alarma însăși la fiecare 10 ani.

3. Inspectează toate sursele de încălzire

Dacă sursele proprii de încălzire nu funcționează corect, ar putea declanșa un incendiu. Ar trebui să fie verificate anual de către un profesionist. Asigură-te că filtrele de aer sunt întotdeauna curățate și, dacă utilizezi un încălzitor de spațiu – trebuie să fie poziționat departe de orice lucru inflamabil. Un incendiu poate începe cu ușurință din diverse resturi și praf, fiind prea aproape de o sursă de căldură. Așa că asigură-te că le cureți în mod regulat.

4. Dotează spațiile speciale ale locuinței cu echipament adecvat

Dacă în reședința proprie deții și spații destinate unor activități speciale de lucru, cum ar fi hale, ateliere, magazii sau depozite, aceste trebuie dotate cu diverse echipamente speciale împotriva incendiilor. Pe lângă detectoarele de fum, spațiul trebuie dotat cu stingătoare sau la nevoie și cu hidrant (în funcție de destinația exactă și spațiul alocat) și vei avea nevoie cel mai probabil și de o izolare a acestor spații prin uși antifoc față de celelalte încăperi. Pentru o bună evacuare în caz de incendiu dar și pentru o mai bună manevrare a mărfurilor, poți opta pentru uși antifoc cu doua canate.

5. Practică precauția cu lumânările

Toată lumea adoră lumânările parfumate, mai ales în perioada sărbătorilor – dar dacă nu le folosești cu atenție, ar putea provoca un incendiu. Asigură-te că le stingi înainte de a ieși dintr-o cameră și ține-le departe de pături sau alte obiecte.

Dacă simțiți că-ți vine somnul, ridică-te și suflă lumânarea. Nu le pune niciodată pe o suprafață neuniformă, cum ar fi covorul, deoarece este prea ușor să se răstoarne. Dacă ai animale de companie, asigură-te că lumânările aprinse nu stau la îndemâna lor.

6. Păstrează stingătoarele în preajmă

Stingătoarele  sunt cea mai bună armă de apărare când izbucnește un incendiu. Va trebui să te asiguri că ai unul în fiecare cameră care reprezintă o amenințare potențială, cum ar fi bucătăria. Fiecare membru al familiei ar trebui să știe să folosească un stingător, astfel încât, dacă se produce un incendiu, acesta poate fi stins cât mai repede posibil.

7. Acordă atenție sporită produselor inflamabile

Grămezile de gazon tăiat și frunzele uscate pot crea căldură iar apoi declanșa incendii. După o zi grea de grădină, păstrează resturile la o distanță sigură de casă și aruncă-le cât mai curând posibil.  Alte obiecte de uz casnic inflamabile obișnuite includ: Spirt, spray pentru păr și alte cutii de aerosoli, lac de unghii, benzină și vopsea, ulei de gătit, făină. În general păstrează-le într-un mediu stabil la temperatură, departe de scântei și flăcări deschise sau alte surse de căldură, păstrându-le cu capac strâns în diverse recipiente.

Nu este nimic mai devastator decât pierderea a tot ceea ce deții prin incendii. Casa ta este ca un membru al familiei tale. Aici este locul în care ai cele mai prețioase amintiri, așa că ești dator să o protejezi, împreună cu toți membrii familiei. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW