Fisurile anale sunt cauzate de ruptura pielii din zona anusului și provoacă dureri sau sângerări în timpul defecării. De obicei apar în urma constipației, dar pot avea și alte cauze. În general, fisura anală se vindecă de la sine prin adoptarea unui program de autoîngrijire. Descoperă în articolul următor cum poți trata fisurile anale fără să apelezi la intervenții chirurgicale invazive.
Băile de șezut
Băile de șezut implică scufundarea feselor în apă caldă (maxim 42°C) pentru 3-5 minute. Acestea relaxează sfincterul intern și gestionează simptomele fisurilor anale. Procedura este simplă și se poate realiza în cadă sau într-un recipient special care trebuie așezat pe vasul de toaletă. Pentru a preveni infecțiile, se poate adăuga în apă sare de mare sau bicarbonat de sodiu. La final, recipientul folosit trebuie dezinfectat, iar mâinile clătite bine pentru a menține igiena.
În funcție de recomandările medicului și de eficiența tratamentului, se pot efectua între 3 și 4 băi de șezut pe zi. Băile de șezut pot face parte și din planul de tratament tromboza hemoroidala.
Medicamente topice
Unguentele cu nitroglicerină sunt recomandate pentru tratarea fisurilor anale datorită capacității lor de a dilata vasele de sânge și a crește fluxul sanguin în zona afectată, ceea ce promovează vindecarea. Unguentul ajută la reducerea presiunii asupra sfincterului anal și la ameliorarea durerii. Nu trebuie aplicată o cantitate mare de unguent cu nitroglicerină din cauza efectelor adverse (dureri de cap, amețeli, tensiune arterială scăzută).
De asemenea, pot fi utilizate blocantele canalelor de calciu pentru a ajuta la relaxarea mușchilor sfincterului anal. Acestea funcționează asemănător unguentelor cu nitroglicerină.
Este recomandat să consulți un medic proctolog înainte să aplici aceste medicamente. Clinica Proctoline este recomandată de pacienți datorită experienței echipei medicale. Programează-te la cel mai bun medic proctolog din cadrul clinicii pentru un consult specializat.
Injecții cu toxină botulinică
Injecțiile cu toxină botulinică (botox) sunt o altă metodă de tratament pentru fisuri anale. Acestea blochează semnale nervoase care ajung la mușchii sfincterului anal. Astfel, se reduce presiunea asupra zonei afectate, iar simptomele fisurilor anale se ameliorează. Tratamentul cu toxină botulinică este recomandat în cazurile în care alte opțiuni de tratament nu au fost eficiente. Injecțiile trebuie administrate doar de către un specialist.
Sfincterotomia laterală internă
Sfincterotomia laterală internă este o procedură minim-invazivă frecvent utilizată pentru tratarea fisurilor anale cronice. În timpul procedurii, chirurgul efectuează o mică incizie în mușchii sfincterului anal pentru a reduce presiunea asupra zonei afectate. Acest lucru permite fisurii să se vindece eficient. După intervenție, pacienții trebuie să urmeze recomandările postoperatorii pentru a asigura o recuperare adecvată și pentru a preveni complicațiile.
Pentru tratamentul fisurilor anale, este indicat să te adresezi unui medic, care îți poate oferi cele mai bune opțiuni de tratament.