Persoanele care suferă de hipertensiune arterială știu cât de important este controlul oscilațiilor acesteia pentru a preveni deteriorarea vaselor de sânge și a organelor interne. Aceștia vor să-și achiziționze cele mai bune tensiometre pentru a le folosi acasă și a fi siguri că informațiile oferite de acestea sunt cele reale. Un astfel de aparat măsoară cu acuratețe tensiunea arterială sistolică și distolicăși oferă indicii relevante medicului specialist în alegerea schemei de tratament, dar și a schimbărilor din stilul dumneavoastră de viață.
Schimbări care vă pot stabiliza tensiunea arterială
Renunțarea la fumat
Fumatul este factorul care influențează cel mai mult sistemul circulator uman. Prin urmare, dacă vreți o viață lungă și o tensiune arterială stabilă vă recomandăm să renunțați la fumat.
Dietă echilibrată
O dietă echilibrată pe termen lung cu multe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe vă poate ajuta în echilibrarea tensiunii arteriale. Dificultatea cea mai mare este de a reduce sau chiar elimina consumul de zaharuri adăugate și de alimente procesate cu multe grăsime saturate ce se depun pe vasele de sânge.
Mișcarea fizică
Efortul fizic de intensitate moderată este recomandarea Asociatia Americane a Inimii dacă vrem să avem o viață sănătoasă. Aceeași asociație recomandă practicarea mișcării de orice tip, cel puțin 30 de minute pe zi, pe o perioadă de cel puțin 5 zile pe săptămâna.
Consum moderat de alcool
Alcoolul consumat în exces poate să crească tensiunea arterială. Cantitățile recomandate de experți pentru femeile este de un pahar de băutură alcoolică pe zi, iar pentru bărbații de maxim două pahare de băuturi alcoolice pe zi.
Reducerea stresului
Stresul și stările de anxietate pot cauza oscilații ale tensiunii arteriale și de aceea este important să învățăm să le controlăm prin diferite metode, precum meditația, exercițiile care te învață să respiri profund și alte tehnici de relaxare.
Reducerea consumului de sare
Alimentele cu un conținut mare de sodiu pot cauza creșteri bruște ale tensiunii arteriale, de aceea vă recomandăm să eliminați pe cât posibil aceste alimente. Efectele nu vor întârzia să apară.
Reduceți consumul de cofeină
Băuturile care au o concentrație mare de cofeină în compoziția lor pot cauza creșteri bruște a valorilor tensiunii arteriale și apariția unor stările de anxietate, asa că o recomandare importantă pentru cei cu tensiune oascilantă ar fi să reducă consumul acestora.
Importanța unui consult medical de specialitate
Chiar dacă nu doare, o tensiune arterială oscilantă poate duce în timp la complicații medicale serioase: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, insuficiență renală, disfuncție sexuală sau boală arterială periferică. Un studiu publicat în Annals of internal medicine, în anul 2015, demonstrează ca persoanele care au avut tensiune arterială care a oscilat semnificativ între două vizite făcute la cabinetul medicului au avut un risc mai mare de a suferi un infarct miocardic, un AVC sau de insuficiență cardiacă.
Prin urmare nu neglijați această problemă medicală, aparent doar banală, deoarece vă poate afecta iremediabil sănătatea și calitatea vieții. Măsurarea tensiunii arteriale la recomandarea medicului, cu ajutorul unui tensiometru de calitate, face parte din procesul de control al tensiunii arteriale oscilante. Schimbarea stilului de viață depinde însă de dumneavoastră!