În ziua de astăzi orice afacere sau conținut care are nevoie să fie făcut public trebuie să se regăsească pe o pagină de internet. Însă acest lucru este destul de dificil și costisitor, mai ales la început, când diversitatea de informații și posibilități este copleșitoare. De la crearea paginii propriu-zise și design-ul acesteia până la găzduire, există numeroase opțiuni și lucruri de ținut cont pentru a obține un cost eficient pentru nevoile tale.
Fie că îți dorești ca afacerea ta să pătrundă și în mediul online unde un site de eCommerce va face minuni sau îți place să împărtășești lumii ceea ce crezi, orice site trebuie să fie găzduit pe un așa numit server. Acest lucru va face posibil ca site-ul tău să poată fi accesat de către public oricând de oriunde. Iată câteva dintre cele mai problematice aspecte ale acestui fapt și câteva greșeli comune pe care le poți evita înainte să ai de învățat din propria experiență sau cost financiar.
Serverul: necesitate vs. cost
Fiindcă oricine își dorește să aibă un site de succes și să evolueze, un server de tip VPS sau server virtual privat, reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru un site care se vrea a fi utilizat și care se bucură de beneficii din urma traficului mare. Posibilitatea de adaptare la fluxurile de trafic, capacitatea de stocare, costul avantajos, memoria și puterea de procesare, sunt avantaje clare prin care acest tip de servere se detașează față de celelalte.
Destul de bine cunoscut pentru începători este faptul că trebuie să pornească de la ceva mic precum Shared Hosting, acest lucru având dezavantajul facilităților foarte limitate și funcționalității reduse. De asemenea, această formă de găzduire a unui site nu poate fi folosită pentru proiecte mai mari, afaceri ample sau orice altceva care întâmpină un nivel de trafic de la mediu spre înalt.
În continuare, poți să arunci o privire asupra unui sumar al celor mai cunoscute forme de web hosting, unde vor fi luate în evidență: Costul, Performanța, Capacitățile de securizare, Nivelul de cunoștințe tehnice necesare dar și posibilitățile de Control și mentenanță.
Shared Hosting
- Cost foarte mic
- Performanță relativ bună
- Securitate foarte scăzută
- Nivel de cunoștințe minime
- Control foarte scăzut
Virtual Private Server (VPS)
- Cost mediu
- Performanță mare
- Securitate înaltă
- Nivel de cunoștințe mediu
- Control foarte bun
Serverele Dedicate
- Cost foarte mare
- Performanță foarte mare
- Securitate foarte înaltă
- Nivel de cunoștințe foarte înalt
- Control excelent
Cum să îți alegi providerul potrivit
Pentru a înțelege mai ușor care este rolul acestui provider și ce poate acesta oferi, o analogie foarte frumoasă la o casă poate să te ajute să înțelegi de ce vei avea nevoie de aceste servicii. Printre cele mai comune servicii pe care o companie ți le poate oferi pot fi următoarele:
- Oferirea unui domeniu
- Găzduirea Site-ului
- Oferirea de certificate de securizare, precum cele SSL (Secure Sockets Layer), acest lucru este folosit pentru a preveni sustragerea informațiilor personale ale utilizatorilor, precum datele cardului de credit sau informații despre contul utilizatorului.
- Suportul tehnic și mentenanță
Poți să dai click aici pentru a vedea cum arată astfel de servicii pe pagina unui provider profesionist, pe care le putem înțelege mai ușor în felul următor:
Casa în sine, reprezintă hosting-ul
Mobila, reprezintă datele stocate și găzduite
Domeniul reprezintă adresa locuinței
Serviciile de mai sus pot fi predispuse unor serii de practici care prind în capcană foarte mulți dintre cei care sunt la început de drum și au nevoie de un host care să le fie alături în drumul pe care îl vor parcurge. Dacă facilitățile adiționale serviciului de hosting sunt în general oferite de către majoritatea providerilor, există și câteva care pot lipsi sau sunt ascunse sub practici tipice de marketing.
- Stocare nelimitată de date și bandwidth nelimitat
Acest lucru din păcate nu este posibil și este deseori doar o soluție de marketing pentru a atrage clienți. Majoritatea persoanelor care au un site obișnuit nu vor atinge limita de stocare pe care planul o prevede, astfel, providerul își permite să denumească acest lucru nelimitat. Pericolul pe care un astfel de provider îl poate prezenta poate fi: funcționarea greoaie a paginii sau timpul de răspuns mare.
- Uptime-ul (timpul în care site-ul este accesabil/activ) sub 99% este inacceptabil dar cel de 100% este mincinos
Pentru un site de comerț acest lucru poate reprezenta pierderi financiare directe, deoarece fiecare minut în care un site nu funcționează înseamnă clienți pierduți.
- Lipsa suportului sau opțiunilor de îmbunătățire
Precum în cazul găzduirii VPS, posibilitatea ca site-ul tău să fie în continuă expansiune este iminentă, astfel raportul rezonabil dintre îmbunătățirea pachetului de servicii versus costul acestuia este un alt lucru de luat în considerare. De asemenea, comunicarea eficientă dintre tine ca și client cu providerul tău este absolut necesară, deoarece mereu pot apărea dificultăți.
- Lipsa polițelor de securizare
Un certificat SSL este un standard pe care orice site trebuie să-l aibă, în special site-urile de comerț unde datele personale sunt mai predispuse la risc față de orice alte tipuri de site.
- Prețul domeniului și reînnoirea anuală care costă mult mai mult
Multe companii oferă un preț foarte mic la înregistrarea unui domeniu dar pun un preț mai mare decât dublu la reînnoirea contractului anual.
În concluzie, să iei parte la oceanul de conținut de pe internet aflat într-o expansiune constantă este o muncă pe cât de dificilă pe atât de costisitoare, dar care pe măsura experienței și acumulării de informații poate să devină o investiție care face diferența drastică dintre o afacere mediocră și una de succes.