Fiecare părinte își dorește să îi ofere cele mai bune condiții și oportunități copilului său, dar, pentru ca cel mic să ajungă un adolescent fericit și, mai târziu, un adult echilibrat, trebuie să parcurgă anumite etape ale maturității. Încă de la vârste fragede, copiii trebuie să fie expuși la cât mai multe situații reale de viață, care să îi ajute să își formeze o impresie cât mai corectă despre lumea în care trăiesc.
Activitățile extracurriculare îi vor sprijini în această privință și îi vor îndruma spre o anumită vocație sau pasiune. Cu siguranță, multe dintre aceste cursuri sunt costisitoare, dar poți apela la împrumuturi sigure, ca cele de la Creditam.ro, la care beneficiezi de dobândă 0% pentru sume de maximum 2000 de lei. Uneori, un mic efort poate aduce o schimbare uriașă în viața copilului tău.
Iată ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta copilul în dezvoltarea sa ca adult!
- Investește în cursuri de dezvoltare personală
Dezvoltarea personală a celui mic va deveni atuul lui în adolescență, când urmează să facă cele mai importante alegeri referitoare la viitor. Studiile arată că, din cauza tehnologiei care le ocupă o mare parte din timp, copiii devin introvertiți. Pentru a evita aceste probleme, părinții ar trebui să îi înscrie pe cei mici la astfel de cursuri.
În acest mod, copilul va învăța, cu ajutorul jocurilor, cum să gândească și să reacționeze în diferite situații în care poate fi pus pe parcursul vieții. De asemenea, îi va fi testată și antrenată memoria cognitivă, afectivă și emoțională, atenția, cunoașterea de sine și relaționarea cu cei din jur.
- Înscrie-l pe cel mic la cât mai multe activități extrașcolare
Pe lângă ceea ce învață la școală, muzica, teatrul, desenul, dansul și sportul sunt activități care îl vor ajuta pe cel mic să își dezvolte instinctele, inteligența și creativitatea. Chiar dacă va începe să studieze în joacă un instrument sau să meargă la teatru, cunoștințele lui generale se vor îmbogăți considerabil. Imaginația trebuie fructificată din plin, pentru că ea elimină cuvântul „nu” din vocabularul copilului, care, de multe ori, este prima reacție la orice provocare.
- Lasă-l să ia decizii
Copiii au nevoie de validarea faptelor lor. Lăsându-l să ia decizii, cel mic va avea încredere în el și în ceea ce hotărăște, pentru că este foarte sensibil la opinia ta despre el. Fii deschis față de ideile pe care le are, lasă-l să te contrazică atunci când se poate, dar cere-i să-ți explice punctul lui de vedere și încurajează-l să privească lucrurile din perspective diferite. Oferă-i întotdeauna argumente pro și contra și, cu siguranță, acest lucru îl va ajuta în adolescență.
Așadar, pentru a îi oferi micuțului tău sprijinul de care are nevoie, trebuie să ai încredere în el. În evoluția lui de la etapa copilăriei la cea de adult există multe aspecte importante care trebuie bifate: multe lucruri de învățat, de greșit, limite care trebuie testate și independența care trebuie înțeleasă și asumată.