Odată cu sezonul rece, cresc și cheltuielile lunare cu întreținerea, cei mai mulți bani ducându-se pe factura de încălzire. De aceea, nu este de mirare că una dintre principalele preocupări ale românilor în acest sezon este aceea de a găsi soluții pentru a mai reduce cumva din suma pe care o plătesc lunar pentru căldură.
Dacă și tu ești în căutarea unei astfel de soluții, iată în cele ce urmează câteva idei care te vor ajuta să mai scapi de cheltuieli.
Instalează o centrală termică de apartament
Dacă stai la bloc și încă nu ți-ai instalat o centrală termică, ar fi cazul să faci acest pas, pentru un plus de beneficii. Așa, poți să beneficiezi de căldură când vrei tu și nu când vor vecinii sau furnizorul de energie termică, iar dacă ești plecat de acasă, nu mai trebuie să plătești pentru căldura furnizată, de care nu ai beneficiat.
În plus, poți să alegi ce temperatură dorești, poți programa centrala să funcționeze după programul tău și vei beneficia la orice oră de apă caldă, la temperatura dorită de tine.
Montează un termostat
Dacă ai deja instalată o centrală, fie că stai la casă sau la bloc, este bine să îi montezi și un termostat. Un astfel de dispozitiv poate reduce cu până la 25% costurile cu încălzirea, comandând centrala să funcționeze doar atunci când este nevoie. Prin intermediul termostatului poți seta temperatura pe care ți-o dorești în cameră, iar când acest prag e atins, dispozitivul oprește centrala, generând astfel economii importante.
Poți alege temperaturi pentru diferite momente ale zilei și poți programa din termostat centrala, să nu funcționeze în intervalele în care tu și familia nu sunteți acasă.
Folosește o pompă de căldură
Cel mai nou trend în materie de asigurare a confortului termic în locuințe îl reprezintă pompele de căldură, care au ca principiu de funcționare utilizarea energiei regenerabile. O pompă de căldură de calitate este o alternativă mult mai bună la orice mijloc de încălzire folosit în prezent, atât din punct de vedere al eficienței, cât și al economiilor pe care le generează.
Ce-i drept, investiția inițială este ceva mai mare decât în cazul unei centrale, însă se amortizează în timp, datorită costurilor reduse de exploatare și de întreținere.
Nu ignora izolația termică
Pentru a reduce consumul de energie termică, locuința trebuie să aibă și capacitatea de a menține mai multă vreme căldura. În acest sens, este nevoie de o bună izolație termică. Cel mai la îndemână este montarea unor ferestre de termopan, iar pentru aceeași variantă poți opta și pentru ușile de la balcon sau terasă.
Izolația pereților și a acoperișului este o muncă mai laborioasă, dar la fel de necesară pentru a reduce din costul facturii la căldură. Cel mai des folosit material este polistirenul, însă poți folosi și vată minerală sau materiale bio.
Aerisește cu ferestrele larg deschise
Mulți trăiesc cu impresia că ferestrele larg deschise, pentru a aerisi camerele, cauzează scăderea bruscă a temperaturii din casă, mai ales atunci când afară este foarte frig. În consecință, preferă să lase geamurile întredeschise mai mult timp, în ideea că astfel evită pierderile de căldură.
Lucrurile stau însă total diferit, pentru că s-a dovedit că pierderile de căldură sunt considerabil mai mari atunci când ferestrele sunt lăsate întredeschise mai mult timp, decât atunci când le lași larg deschise pentru câteva minute.
Un interval de 5 minute cu fereastra larg deschisă este suficient pentru aerisirea încăperii, iar recomandarea este să faci asta de două ori pe zi. Ferestrele larg deschise dimineața și seara asigură o bună aerisire a încăperii fără ca temperatura din cameră să ajungă la nivelul celei de afară în decursul celor 5 minute.
Așadar, soluții există și nu rămâne decât să decizi care este cea mai potrivită pentru locuința ta, făcând înainte și un calcul al costurilor și ale economiilor pe care le va genera.