Dacă deja ai intrat în al treilea trimestru de sarcină, în caruselul de stări emoționale este firesc să apară și temerile pe care, fără doar și poate, i le vei transmite și partenerului. Nicio carte de parenting sau curs de puericultură nu te pregătește pentru cel mai dificil și frumos rol pe care-l poți avea: cel de mamă. Nu lăsa stările negative să te controleze, cum ar fi grijile, neputința, insomnia, lentoarea fizică, ci încearcă să-ți canalizezi energia și entuziasmul către lucruri constructive. În loc să te întrebi „Dacă nu voi reuși să fiu o mamă bună?”, mai bine ai adopta abordarea: „Ce pot să fac pentru ca venirea acestei minuni să ne găsească pregătiți, gata să îmbrățișăm un nou stil de viață, o dragoste împărtășită la trei?”. În acest sens, iată ce mari provocări ai putea să ți le asumi. Nu omite detaliile, căci uneori te vei lovi de necesitatea de a avea un obiect care ar putea face diferența într-o situație anume:
Lucruri necesare îngrijirii unui nou-născut
O doză mare de siguranță îți va conferi controlul asupra situației și asupra a ceea ce urmează. În acest sens, pune la punct câteva detalii din timp și nu aștepta să rezolvi totul post-factum, căci s-ar putea să nu mai ai nici timpul necesar, nici energia și disponibilitatea, odată ce toată atenția și dragostea îți vor fi îndreptate asupra bebelușului. Pe lângă bagajul pentru maternitate, pe care e absolut necesar să-l pregătești încă de acum, gândește-te la ceea ce îți va fi necesar odată cu aducerea acasă a celui mai nou membru al familiei. Pe lângă pătuț, scoică, cărucior, masă de înfășat și de schimbat scutece, pune pe hârtie ceea ce îți mai trebuie. O mulțime de lucruri extrem de utile le poți găsi pe site-ul alecoair, un brand 100% românesc, producator de aparate pentru monitorizara si tratarea aerului, companie recunoscută pentru produsele premium, calitate și un preț corect. Astfel, vei susține și o companie „de acasă”, iar comenzile se fac online sau telefonic, cu livrarea direct la ușa ta. Poți să-ți achiziționezi un dispozitiv de adormire prin generare de zgomot alb, un proiector de steluțe pe tavan prin care vei stimula atenția celui mic la câteva luni sau un umidificator foarte important pentru a evita un aer prea uscat in camera celui mic. Tot aici poți găsi purificatoare, dezumidificatoare sau produse de sterilizare a suprafețelor.
O cameră sau un colțișor doar al copilului
Dacă nu ai spațiul necesar pentru a-i configura o cameră bebelușului, alocă-i măcar „un colț” din cămin, personalizat cu un perete desenat sau cu un tapet cu desene animate, tablouri care surprind evoluția sarcinii, eventual capturi de la ecografiile lunare și prima poză a acestuia. Acolo ai putea așeza piesele de mobilier și obiectele enumerate, în limita locului pe care-l poți aloca. De asemenea, nu uita de hăinuțe, scutece pentru nou-născuți, suzete și sterilizator de biberoane.
Un spațiu relaxant pentru tine
Dacă mama este fericită și există armonie în cuplu, și copilul va fi fericit. Nu este nicidecum un truism, ci o realitate de care te poți convinge și din relatările prietenilor care sunt deja părinți. Încearcă să ai mai multă grijă de tine, să te odihnești suficient și să ceri ajutorul în caz de nevoie. Dacă locuința ar avea nevoie de o curățenie generală, apelează la o rudă apropiată, la câteva prietene sau chiar la o femeie care se ocupă de așa ceva. Încearcă să nu te preocupi prea mult de lucrurile exterioare care presupun un efort fizic suplimentar și-ți pot da multe bătăi de cap.
De asemenea, schimbă câte ceva în camera de zi sau în dormitor pentru a te simți mai bine, de exemplu, de la același furnizor poți comanda difuzoare de arome, astfel încât să fii stimulată olfactiv. Astfel, poți încerca tehnici de relaxare și de meditație, asane de yoga recomandate în sarcină și, desigur, să-ți cultivi zilnic gândurile pozitive. De asemenea, stai departe de grupurile de mămici atotștiutoare de pe rețelele de socializare și încearcă să te plimbi cât mai mult. Fiecare experiență, inclusiv cea a nașterii, este una unică, iar instinctul matern chiar există, așadar ai încredere totală în intuiția ta și convingerea că te vei descurca cu toate.
Cu temele făcute din timp, ai convingerea că există toate premisele necesare pentru a fi un părinte bun care merită din plin tot ceea ce i se întâmplă.