Cum să te protejezi de caniculă: 10 trucuri utile

Ai așteptat să vină vara multe luni, iar când în sfârșit a venit constați că efectele temperaturilor ridicate nu sunt chiar ceea ce ai dorit. Vestea bună este aceea că efectele mai puțin benefice ale sezonului cald pot fi combătute. Cel mai important lucru vara este acela de a-ți lua câteva măsuri de siguranță, astfel încât consecințele caniculei să nu ducă la riscuri de sănătate.

Îți spunem, în acest articol, ce trebuie să știi despre protecția împotriva caniculei: care sunt efectele, care sunt factorii de risc și cum te ferești de temperaturile foarte ridicate. Probabil că nu sunt lucruri pe care nu le-ai mai auzit până acum, dar este nevoie să ți le amintești an după an, în vremea sezonului cald.

Efectele caniculei asupra sănătății

Consecințele caniculei asupra sănătății sunt numeroase, cele mai importante sunt următoarele:

 • deshidratarea organismului: este bine să știi că întregul nostru corp funcționează bine numai dacă este optim hidratat. În lipsa apei, organele interne nu mai funcționează corect și se poate ajunge la situații grave. De aceea este recomandat, în vreme de caniculă, să consumi mai multă apă decât în mod obișnuit și să ai un aport corespunzător de fructe și legume proaspete.
 • insolația.
 • transpirația abundentă: în mod normal, transpirația este un proces sănătos. În condițiile unor temperaturi foarte mari și în lipsa unei hidratări corecte, organismul pierde minerale, iar acest lucru nu este deloc benefic sănătății.
 • oboseală, apatie, anxietate, depresie.
 • pierderea temporară a cunoștinței.

Factorii de risc

Există mai mulți factori de risc de care trebuie să ții cont în perioada caniculară:

 • vârsta: sunt afectați în principal sugarii și persoanele trecute de 75 de ani;
 • afecțiunile cardiovasculare/respiratorii;
 • afecțiunile neurologice;
 • anumite tratamente;
 • dependența de insulină a bolnavilor de diabet;
 • boala Parkinson;
 • consum de alcool/stupefiante;
 • activitate fizică intensă.

Cum te protejezi împotriva caniculei

Te poți proteja de temperaturile ridicate din perioada verii prin câteva măsuri simple și la îndemâna oricui.

Fii la curent cu informațiile meteo

Fii la curent cu prognoza meteo și nu ieși afară în intervalul 10.00-16.00, atunci când soarele este cel mai puternic. De regulă, episoadele caniculare au loc în intervalul 1 iunie-15 septembrie și pot dura de la o zi-două până la 2 săptămâni. De asemenea, reține că temperaturile pot fi ridicate nu numai pe parcursul zilei, ci și noaptea se pot înregistra temperaturi tropicale (temperaturi care nu coboara sub 20 de grade Celsius).

Hidratează-te corect 

O poți face cu apă, dar și cu ceaiuri, sucuri naturale. Este indicat să consumi cel puțin 2 litri de lichid pe zi și nu trebuie să aștepți să-ți fie sete pentru a te hidrata. De asemenea, foarte important, dacă ieși din casă ia cu tine întotdeauna o sticlă de apă. Dacă organismul tău este hidratat atunci va face mai ușor față caniculei. Există bidoanele de apă reutilizabile la 19 litri care îți permit să te menții hidratat pe tot parcursul zilei, dacă sursa de apă se află la birou sau acasă. 

Alege vestimentația potrivită 

Chiar dacă îți plac culorile închise, este recomandat ca în perioada de vară să porți haine de culori deschise și care să nu fie mulate pe corp. De preferat este să fie din fibre naturale precum bumbac, in, pentru că acestea permit pielii să respire mai bine. Nu uita acasă pălăria și nici ochelarii de soare.

Ferește-te de razele ultraviolete

Poți face asta cel mai bine purtând pantaloni lungi, sau bluze/cămăși cu mâneci lungi. De asemenea, nu uita să folosești creme cu factor de protecție solară întotdeauna când ieși din casă. 

Folosește apa termală

În vreme caniculară ar fi bine să porți la tine un flacon cu apă termală pe care să-l folosești ori de cîte ori simți că ai nevoie să te răcorești.   

Consumă fructe și legume proaspete

Fructele și legumele proaspete conțin o mare cantitate de apă: pepene roșu și galben, caise, piersici, cireșe, prune, castraveți, roșii. Iaurtul este de asemenea un aliment foarte recomandat în vreme de vară. O doză de iaurt hidratează la fel de mult ca un pahar de apă. Renunță la grăsimi, produse zaharate, carne de porc, condimente și sosuri. 

Ai grija la gradul de umiditate

Dacă stai într-o încăpere fără aer condiționat trebuie să te asiguri că pulverizezi din când în când apă, sau te ștergi pe față sau mâini cu un șervețel umed. 

Atenție la efortul fizic

Orice fel de efort fizic ai face în perioada temperaturilor ridicate, trebuie să consumi apă suficientă și trebuie să faci pauze la intervale regulate. 

Aerisește mașina

Fiindcă în mașină temperaturile sunt insuportabile vara, după ce a stat în soare, deschide toate ușile larg, câteva minute. După ce închizi ușile, dă drumul la aerul condiționat. În numai cîteva minute, temperatura din interior va fi suportabilă.

Foarte important!

 • Dacă ai luat astfel de măsuri împotriva caniculei și tot nu te simți bine, sună la serviciul de urgență 112.
 • Nu face exerciții direct în soare și nici în perioada călduroasă a zilei. Poți să faci sport în primele ore ale dimineții, sau poți merge la o sală de sport care are aer condiționat.
 • Nu lăsa copiii sau animalele de companie în mașina parcată în bătaia soarelui.  
- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW