În timpul liber, cei mai multi români, utilizatori de internet, aleg să asculte muzică. Youtube-ul reprezintă opțiunea a 43% dintre aceștia, în timp ce radiourile online sunt preferate de un procent de 31%, conform studiului „Digital ®Evolution: Connected Consumer Monitor” (eșantion reprezentativ la nivel național de 1051 respondenți, internet users, 18-65 ani), realizat de EXACT Business Solutions în iunie 2018.
Platformele de video streaming sunt urmărite zilnic de 27% dintre onlinerii români, în timp ce pentru jocurile online sau în rețea optează 23% dintre aceștia. Românii care își petrec timpul liber în mediul online sunt dispuși să plătească pentru a asculta muzică. Astfel, 13% apelează zilnic la site-uri sau aplicații de muzică plătite. O altă modalitate de relaxare este reprezentată de urmărirea blog-urilor (11%), vlog-urilor (10%) sau de citirea horoscopului (10%). Descărcarea filmelor online reprezintă, la rândul său, o activitate zilnică pentru 9% din populația utilizatoare de internet, această modalitate de petrecere a timpului liber înregistrând însă un procent de 41%, dacă ne raportăm la consumul săptămânal.
„Referindu-ne la consumul de muzică prin intermediul Youtube-ului, observăm, așa cum era de așteptat, o mai mare orientare a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani: 64% / vs / 43% media națională”, afirmă Julien Zidaru, Managing Partner EXACT Business Solutions. Tot tinerii sunt cei care consumă în mai mare măsură conținutul platformelor de video streaming: 43% / vs/ 22%, procent înregistrat în cazul adulților cu vârste cuprinse între 31-45 de ani și doar 16% pentru categoria de vârsta 46-65 de ani. „Interesant de remarcat este faptul că jocurile online sau în rețea sunt apreciate și utilizate în egală măsură de toți românii care-și petrec timpul online, indiferent de vârstă, gen sau nivel de educație”, mai adaugă Julien Zidaru.
Informațiile despre vreme – în topul căutărilor zilnice
Referindu-ne de această dată la informațiile căutate în mediul online în timpul liber, cel mai mare interes este manifestat pentru cele legate de starea vremii: 41%. La mică distanță se regăsesc știrile naționale și internaționale (39%), urmate mai apoi de subiecte de cultură generală (20%) și teme ce țin de sănătate, nustriție și dietă (15%).
Informațiile aparținând ultimei categorii prezintă mai mult interes în rândul femeilor, 20% căutând zilnic astfel de subiecte / vs / 10%, procent înregistrat în cazul utilizatorilor de gen masculin. Analizând în continuare informațiile de interes pentru public, atât pe categorii de gen, cât și în funcție de educație, constatăm că bărbații cu educație superioară sunt cei mai orientați spre categoria știrilor. Ei le accesează în procent de 49%, cu +10% față de media națională (39%). Pentru tineri însă, aceste subiecte nu sunt la fel de atractive. Ei aleg să citească știri online în procent de doar 29%, cu -10% față de media naționala (39%) și -20% față de procentul înregistrat în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 46-65 de ani (49%).
Informațiile sunt parte a celui de-al doilea val al studiului „Digital ®Evolution: Connected Consumer Monitor”, realizat de EXACT Business Solutions în luna iunie 2018. Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, rezidente în mediul urban și rural și utilizatoare de internet. Volumul eșantionului a fost de 1051 respondenți. Aceștia au fost selectați din panelul EXACT Business Solutions, care conține peste 50.000 de respondenți, chestionarul fiind administrat online.