Biroul de Legătură al Parlamentului European în România și Institutul European din România au organizat o masă rotundă cu tema: „Impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană”. La această întâlnire au participat mai mulți reprezentanți ai autorităților publice, ai reprezentanțelor diplomatice în România și diverse organizații.
În cadrul mesei rotunde, Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, a spus: „Într-un mic sondaj printre membrii asociației (IMM-uri), majoritatea spun că nu vor fi afectați, iar aproximativ o treime cred că vor fi afectați de Brexit. Pentru mediul de afaceri din România, Brexitul are efect negativ, pentru că Marea Britanie este o țară cu care România are excedent comercial. Mediul de afaceri solicită autorităților să cunoască poziția României în cazul Brexit și să cunoască ce înseamnă proiecte europene? Acum avem proiecte care măresc coeziunea doar între cei puternici. Avem nevoie ca autoritățile să implice România în proiecte pan-europene, pentru că altfel vom rămâne o țară economic periferică.”
Șefa biroului Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Adina Bădescu, a prezentat câteva din preocupările ministerului: „Actualmente sunt 433.000 de cetățeni români înregistrați oficial în Marea Britanie, a doua cea mai mare comunitate de străini din Regat. Este important să ne luptăm pentru protejarea drepturilor celor care locuiesc, studiază și trăiesc în Marea Britanie. România sprijină negociatorul șef al UE pentru continuarea discuțiilor cu Marea Britanie și depășirea impasului, aparent insurmontabil, din acest moment. Guvernul britanic a dat asigurări permanent că drepturile cetățenilor străini vor fi respectate, iar în spiritul reciprocității și cetățenii britanici din România vor beneficia de un tratament similar.”
În completare, Victor Ionescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, a declarat: „Noi am avut în vedere de când a început procesul Brexit să informăm cât mai mulți români din Regat în legătură cu acesta. Aceste informații sunt realizate împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii, Ministerul IMM-urilor. Aproximativ 189.000 de români din Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul statut post-Brexit. Mai departe vom rămâne în legătură cu românii din Marea Britanie și îi vom informa în legătură cu parcursul Brexit.”
Eurodeputatul român Clotide Armand a prezentat cum vede Parlamentul European Brexit-ul: „În Parlamentul European se vorbește foarte mult despre acest Brexit, iar săptămâna trecută am votat o rezoluție cu largă majoritate. Aceasta are trei puncte importante. Astfel, deputații își iau angajamentul că vor respinge orice acord de retragere care nu conține o plasă de siguranță privind frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord (backstop). Regatul Unit va fi singurul responsabil pentru o retragere fără acord, iar PE nu își asumă responsabilitatea pentru o retragere fără acord. Ca euro-parlamentari ne interesează în primul rând să nu reapară tensiunile între Irlanda și Irlanda de Nord și nu dorim să impunem o frontieră europeană între cele două țări. Ne trebuie un mecanism care să asigure protecție pentru statusul actual din Irlanda. Mai mult, la cererea Regatului Unit, o nouă amânare condiționată poate fi posibilă.”
În ceea ce privește elementul economic „credem că Marea Britanie nu își permite să se retragă din Spațiul Economic European. La nivel de buget european vor lipsi 12 miliarde, pentru 6 miliarde există promisiuni de la statele membre că vor suplimenta contribuțiile, iar pentru restul va trebui să găsim soluții să le acoperim”, a completat Clotide Armand.