Atunci când adopți un pui de pisică, va trebui să te documentezi cu privire la toate detaliile legate de îngrijirea sa, în special la modul de hrănire. Acest nou membru al familiei tale are nevoie de hrană de cea mai bună calitate, cu o formulă dedicată, însă este important să știi și cum să administrezi această hrană.
Află mai multe despre modul de hrănire recomandat pentru puiul de pisică și oferă-i micuțului tău blănos cel mai bun start în viață.
Tipuri de hrană pentru pui
Există două tipuri principale de hrană pe care i le poți oferi pisicii indiferent de vârstă. Poți opta pentru hrană uscată cu ingrediente de calitate pentru pisica junior și, desigur, pentru hrană umedă delicioasă cu același conținut de ingrediente. Este esențial să alegi doar produse junior pentru puiul tău de pisică, deoarece acestea conțin o formulă bogată în proteine și nutrienți care să susțină creșterea.
În general, este recomandat să apelezi la o hrănire mixtă, deoarece ambele tipuri de hrană au avantaje. Hrana uscată permite măsurarea exactă a porțiilor și susține sănătatea danturii puilor, în timp ce hrana umedă reprezintă o variantă apetisantă, care asigură o bună hidratare.
Cum hrănești puiul de pisică?
Pisicile au anumite rutine pe care iubesc să le respecte, așa că ar trebui să formezi niște obiceiuri și când vine vorba de hrănirea sa încă de când este pui. Alege un loc liniștit și curat în care să îi așezi acestuia bolul, preferabil nu prea aproape de litieră. Dacă ai și alte animale, așază-i castronul într-un loc separat și asigură-te că puiul nu va fi deranjat.
Este posibil să observi că puiul de pisică ar putea să refuze hrana. În acest caz, verifică dacă acesta are parte de liniște în timpul mesei și asigură-te că nu este deranjat. Va trebui și să îi cureți recipientele după fiecare masă, deoarece pisicile de orice vârstă tind să fie mofturoase la acest capitol.
Hrana va trebui păstrată în condiții corespunzătoare. Din fericire, hrana uscată are un termen mai mare de valabilitate și, odată ce ai deschis punga, o poți păstra mai mult timp. Nu putem spune același lucru și despre hrana umedă. Aceasta va trebui consumată nu mai târziu de 24 de ore după ce ai deschis recipientul.
Cât de des trebuie să hrănești puiul de pisică?
Deși puii de pisică pot părea înfometați tot timpul, trebuie să reziști tentației și să nu le oferi hrană în mod constant. După 3-4 săptămâni, poți introduce hrana specială pe lângă laptele mamei, oferindu-i în jur de 4 mese pe zi. Desigur, pe măsură ce micuțul crește, va trebui să scazi cantitatea de hrană oferită.
La 6 luni, puiul are deja un stomac bine dezvoltat, așa că este recomandat ca, până la această vârstă, numărul de mese să scadă până vei ajunge la două pe zi. Tot acum poți începe să stabilești un program de hrană și îi poți oferi mesele la aceleași ore în fiecare zi.
Trecerea către alte tipuri de hrană
Desigur, la un moment dat va trebui să faci tranziția de la hrana junior către hrana pentru pisici adulte. Această trecere ar trebui să aibă loc abia când pisica împlinește un an, în momentul în care aceasta nu mai este în creștere și nu mai are nevoie de anumiți nutrienți specifici.
Însă, este posibil să fie nevoie să înlocuiești hrana și mai devreme: dacă cea aleasă nu este pe placul pisicii, dacă medicul veterinar îți recomandă o altă opțiune mai sănătoasă sau dacă puiul are anumite nevoi specifice. În aceste situații, trecerea va trebui realizată treptat. Amestecă o cantitate mică din noua hrană cu cea oferită în prezent pisicii și apoi crește ușor această cantitate, până când noua variantă o va înlocui pe cea veche.
Puiul de pisică are nevoie de hrană specială pentru o creștere sănătoasă. Ține cont de toate aceste sfaturi pentru a-i oferi acestuia exact câtă hrană are nevoie și pentru a te asigura că o consumă cu plăcere. Nu ezita să ceri sfatul unui veterinar oricând ai neclarități sau dacă tipul de hrană ales inițial nu pare să i se potrivească pisicii.