Crizele financiare sunt recurente, dificil de anticipat cu exactitate și pot afecta grav stabilitatea economică a oricăruia dintre noi. Deși nu putem controla economia globală, putem lua măsuri la nivel individual și familial pentru a ne proteja de impactul negativ al acestor crize. Astăzi îți oferim câteva sfaturi esențiale despre cum să rămâi la suprafață în timpuri tulburi, păstrându-ți stabilitatea financiară pe termen lung.
Rămâi relevant pe piața muncii
Una dintre cele mai eficiente metode de a te proteja împotriva crizelor financiare este să te asiguri că rămâi relevant și competitiv pe piața muncii. Deja ne-am obișnuit cu schimbările rapide din tehnologie și cu cerințele pieței muncii, mereu în schimbare. Unele abilități devin învechite sau redundante cu timpul, drept urmare este vital să-ți actualizezi constant cunoștințele și competențele. Cea mai bună idee este să găsești modalități de a face tehnologia aliatul tău, un tool în tolba ta de atuuri.
Un curs de formare profesionala poate fi soluția ideală pentru a-ți îmbunătăți și extinde abilitățile, ceea ce include noile tehnologii și metode de lucru. Aceste cursuri sunt disponibile într-o gamă largă de domenii, de la IT și marketing digital până la management și dezvoltare personală. Participarea la astfel de cursuri, nu doar că îți îmbogățește CV-ul, dar îți consolidează poziția în compania în care activezi și, în general, pe piața muncii.
Pe lângă cursurile de formare profesională, îți recomandăm să îți faci un obicei din a citi articole de specialitate, din a urmări conferințe de specialitate online și din a te implica în comunitățile profesionale, unde informațiile noi circulă cu viteză. În acest fel, vei fi mereu adaptat la schimbările de pe piață și să îți vei menține și poate chiar crește relevanța în domeniul tău de activitate.
Investește cu cap
Investițiile inteligente vor echivala cu o plasă de siguranță financiară în timpul crizelor economice. Cu toate acestea, este important să investești cu cap și să eviți deciziile impulsive sau foarte riscante. De aceea, îți recomandăm să consulți un specialist înainte de a face o investiție consistentă.
O altă regulă care te va menține în siguranță este să nu îți investești toate economiile într-un singur loc. Distribuie-ți banii în diverse acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, imobiliare, dar fă și niște economii bancare pe lângă. Astfel, dacă un sector economic este afectat de criză, celelalte investiții vor atenua efectul asupra profiturilor tale.
Educația financiară este, din păcate, un subiect încă prea puțin atins în educația formală, însă ea este esențială pentru a face alegeri informate. Învață pe cont propriu sau cu ajutorul unui specialist despre diferitele tipuri de investiții și despre riscurile asociate cu fiecare. Poți participa și la cursuri online despre investiții și despre gestionarea banilor. Cu cât ești mai bine informat, cu atât vei fi mai la adăpost în momentele dificile.
Nu abuza de credite
Creditele pot fi un instrument util pentru a-ți îndeplini anumite dorințe, cum ar fi achiziționarea unei locuințe sau o educație înaltă. Cu toate acestea, abuzul de credite poate duce la o povară financiară greu de gestionat, iar crizele economice lovesc cel mai dur persoanele îndatorate.
Înainte de a contracta un credit, evaluează-ți realist capacitatea de plată, luând în considerare și scenarii nefavorabile. Asigură-te că veniturile tale sunt suficiente pentru a acoperi ratele lunare, chiar și în cazul unor eventuale reduceri de salariu sau în cazul în care rămâi fără un loc de muncă mai multe luni.
Dacă decizi că e oportun să faci un credit, analizează cu atenție oferta băncilor. Există diferite tipuri de credite, fiecare cu avantaje și dezavantaje. De exemplu, creditele ipotecare au de obicei dobânzi mai mici, dar sunt garantate cu proprietatea ta. Creditele de consum sunt mai ușor de obținut, dar au dobânzi sensibil mai mari. Optează pentru cel care se potrivește cel mai bine nevoilor și situației tale, după ce le evaluezi pe îndelete. Această etapă nu poate fi grăbită.
Un fond de urgență echivalent cu cheltuielile tale uzuale pe 6 luni te poate ajuta să faci față situațiilor și cheltuielilor neprevăzute și să eviți contractarea unor noi credite. Economisește regulat o parte din venituri până când atingi această sumă și folosește fondul doar în cazuri de urgență.
Pe scurt, a te proteja de crizele financiare necesită planificare, educație financiară, formare profesională continuă și disciplină. Rămânând relevant pe piața muncii, investind cu cap și evitând abuzul de credite, îți poți asigura stabilitatea financiară chiar și în timpuri dificile.