Chiar dacă aprilie a fost o „lună de urgență” perechea euro/leu a avut o evoluție stabilă, speculatorii fiind calmați încă din martie de acțiunile BNR, care a vândut mai multe sute de milioane de euro în momentele în care s-a pus presiune pe curs.
Leul a trecut cu bine peste momentele mai delicate, precum cele prilejuite de anunțarea ratingurilor suverane ale României, care au trecut de la „stabil” la „negativ” din cauza înrăutățirii datelor economice, provocate de pandemia globală, dar și de efectele modului în care a fost gestionat bugetul de guvernarea populistă anterioară.
Comparativ cu sfârșitul lui martie, cursul euro a crescut cu circa 1,7 bani, semn că volatilitatea a fost de mică amplitudine, cu un minim de 4,8246 lei și un maxim de 4,8436 lei, media de la sfârșitul lui aprilie fiind de 4,8421 lei.
Piața locală a fost închisă în data de 1 Mai, iar cotațiile de pe cele externe s-au mișcat în culoarul 4,828 – 4,845 lei.
Perspectivele rămân negative, în condițiile în care deficitul bugetar se adâncește constant. Eventualitatea intrării în vigoare a legilor privind majorarea alocațiilor pentru copii și cea a creșterii pensiilor, sunt văzute de agențiile de rating drept o povară suplimentară și nesustenabilă pentru Trezoreria Statului, creând posibilitatea trecerii obligațiunilor de stat la categoria „junk”, implicit creșterea costurilor pentru împrumuturile făcute de Finanțe.
„Închiderea” economiei va provoca o cădere de 1,9% a PIB, în opinia guvernului. Însă FMI anticipează pentru 2020 o scădere de 5% iar Coaliţia pentru Dezvoltarea României vede o reducere a PIB de 8 – 9%.
Mai ar putea fi o lună mai încordată pentru leu, după reapariția tensiunilor comerciale între Statele Unite și China, care va provoca o creștere a aversiunii față de risc.
Președintele Trump a declarat joi că pregătește represalii împotriva Beijingului, fiind convins că noul coronavirus provine de la un institut chinez de virologie.
În opinia analiștilor grupați în CFA România euro va depăși în următoarele luni pragul de 4,9 lei. În sondajul realizat în martie și publicat la începutul lui aprilie, ei anticipau pentru orizontul de șase luni o creștere a euro la 4,9370 lei iar pentru cel de 12 luni una la 4,9954 lei.
Pentru a acoperi găurile Finanțele vor crește împrumuturile. O bună parte din acestea se vor face pe piețele externe, iar sumele atrase vor ajunge la BNR, care își va redresa astfel rezerva valutară și va putea răspunde unor eventuale noi atacuri.