13.9 C
București
luni, 17 mai

Dacă nu acționează unită în fața coronavirusului, UE se va confrunta cu „probleme existențiale”

„Este absolut necesar să pregătim împreună ieșirea din actuala criză”, a declarat la postul de radio France Inter Amélie de Montchalin, secretar de stat francez pentru problemele europene.

Uniunea Europeană, a subliniat doamna de Montchalin, se va confrunta cu probleme „existențiale”, inclusiv cu probleme în chiar sânul său, dacă nu iese unită din criza coronavirusului. În context, domnia sa a insistat asupra necesității imperioase ca țările membre ale UE să pregătească împreună ieșirea din actuala criză sanitară, pentru a arăta astfel că este eficientă acționând împreună. Alături de declarațiile doamnei de Monchalin, France Inter a preluat și o declarație a fostului președinte al Comisiei Europene Jacques Delors, care sâmbătă, într-o intervenție, a evocat lipsa de solidaritate ce a ajuns „un pericol mortal pentru Uniunea Europeană”. Doamna de Montchalin a apreciat programul Băncii Centrale Europene în valoare de 750 miliarde de euro în sprijinul statelor europene, programul de 40 miliarde de euro al Comisiei Europene având același scop, precum și suspendarea regulilor stricte privind deficitele prevăzute de pactul de stabilitate.

Modalități de redemarare după criza sanitară

Problema care se pune în acest moment, a subliniat înaltul oficial francez, este „Cum să redemarăm?”. „Acesta este, potrivit doamnei de Montchalin, subiectul asupra căruia insistă și se preocupă Franța, întrucât „nu va avea loc nicio ieșire dacă se adoptă tactica «fiecare pentru sine», dacă fiecare se retrage în naționalism”. Doamna de Montchalin a precizat că sunt previzibile „diferite mijloace tehnice” pentru relansarea europeană, având concursul Comisiei Europene. Dar, a adăugat ea, „nu ne putem exonera de la această solidaritate… Dacă unii se gândesc la o astfel de soluție, cu certitudine vor exista consecințe majore asupra proiectului european”. „Notre Europe” este un „proiect al acțiunii, al solidarității și dacă unii nu-l acceptă apare problema locului lor, ceea ce reprezintă o chestiune existențială fundamentală”, a avertizat doamna de Montchalin.


Foto: By Antoine Lamielle – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60316150

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW