În ciuda tuturor piedicilor și speculațiilor, multe dintre ele lansate “după perdea”, de la Palatul Victoria a ieșit “fumul alb” pentru turismul românesc. În sfârșit avem clarificată situația legală și funcțională a Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD). Cum susțin și reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) , singura structură patronală reprezentativă la nivel de sector, conform Legii 62, membră a Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), în urma deciziei Guvernului, banii pentru promovarea turismului românesc se vor afla într-o gestiune sigură și transparentă, fiind exclusă posibilitatea “sifonării” prin intermediul unor firme de consultanță, așa cum și-ar fi dorit o asociație neînregisrată legal, dar denumită inteligent Alianța pentru Turism. Este un capitol încheiat și nu o să reluăm întreaga poveste privitoare la clarificarea situației legale și funcționale a Organizațiilor de Management al Destinațiilor. Povestea este cunoscută atât de către autorități, cât și de cei care activează în turism. Așadar ne limităm la a prezenta integral reacția Federației Patronatelor din Turismul Românesc:
“Astăzi, în ședința de Guvern, la art. II pct.2 de pe ordinea de zi, s-a aprobat Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România.
Modificările și completările la actuala legislație cu privire la înființarea și funcționarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD) vor facilita înființarea rapidă a OMD-urilor locale, județene și regionale, creând premisele pentru accesarea fondurilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componentă C11 Turism și Cultură.
Având în vedere legislația foarte clară, reprezentanții FPTR consideră că nu trebuie să fie alocate fonduri consultanților pentru a înființa OMD-urile deoarece colaborarea cu un birou de avocatură este suficientă.
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism, roagă reprezentanții ministerelor implicate în gestionarea fondurilor din PNRR pentru înființarea OMD-urilor, să nu aloce fonduri pentru consultanță și să redistribuie sumele pentru constituirea primelor OMD-uri locale, județene și regionale.
La nivelul Comitetului Director al FPTR se vor constitui trei echipe de specialiști pentru a acorda consultanță gratuită angajatorilor și primăriilor pentru înființarea OMD-urilor locale. Acestea vor fi coordonate de:
– dl Nicolae Bucovală, Prim-Vicepreședinte FPTR
– dl Nicolae Istrate, Vicepreședinte FPTR
– dl Filip Dumitru, Președinte OMD Mangalia, singurul OMD local, legal constituit
De asemenea, reprezentanții FPTR doresc să mulțumească dlui Constantin-Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, și grupului tehnic de lucru pentru elaborarea cadrului normativ privind înființarea OMD-urilor în România deoarece modul insistent, principial și profesionist al acestora a determinat finalizarea actului normativ.
Nu în ultimul rând, FPTR apreciază în mod deosebit efortul și discuțiile constructive și concesiile făcute în timpul dezbaterilor de către structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale: Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România și Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, care au contribuit la modificările actualei legislații”- menționează Dragoș Răducanu, președintele FPTR.
Bravo. Este un real succes si un pas decisiv pentru infiintarea, in sfarsit a OMD, despre care se borbeste de prea mult timp in gol. Ce stii despre reprezentantele externe. Au intrat si ele in OUG? Sunt tare curios.