Conform raportului global din anul 2008 al NAMM (National Association of Music Merchants), 82% dintre adultii care nu canta la un instrument muzical doresc sa faca acest lucru. Este interesant sa constati ca oameni diferiti, de exemplu, un medic sau un avocat, spun ca si-au dorit întotdeauna sa stie sa cante la un instrument.
New York Times a publicat în 2013 un articol despre unele studii neurostiintifice foarte interesante. Un astfel de studiu a cercetat activitatea electrica din partea creierului care proceseaza sunetul si a demonstrat ca adultii care au luat lectii de muzica in copilarie si apoi s-au oprit, precum si cei care au continuat sa cante la un instrument ani de zile ar putea produce sunete de vorbire mai repede decat cei care nu au luat niciodata lectii muzicale. Lectiile muzicale luate in copilarie au pastrat mintea ascutita a celor mai multi dintre subiecti, iar lectiile luate la maturitate au „reascutit” mintea celorlalti.
Dincolo de aceste argumente, exista multe alte motive pentru care merita sa iei lectii de pian la maturitate.
1. Reduce stresul
Muzica, în sensul cantarii la un instrument, a fost prezentata în mai multe studii drept un mod de a reduce stresul si de a schimba viteza undelor cerebrale, astfel încat acestea sa para similare cu cele ale unui pacient într-o stare meditativa. Iar nivelurile reduse de stres conduc adesea la reducerea bolilor cronice, în special a bolilor cardiace, a sclerozei multiple si a diabetului de tip II.
2. Îmbunatatirea sanatatii articulatiilor
Desi nu pare a fi un exercitiu fizic, orice miscare – inclusiv cantatul la pian – este cheia pentru a ramane flexibil ca adult. Mainile sunt antrenate sa se miste în directii diferite, iar coatele se misca si ele în mod constant. Acest lucru poate îndeparta foarte bine artrita si disconfortul articular general.
3. O mai buna memorie
O mai buna memorie si o mai mare neuroplasticitate (abilitatea extraordinara a creierului de a crea noi obiceiuri) au fost relevate în studiile facute asupra pianistului si al altor instrumentisti de la Universitatea Chineza din Hong Kong si de la Universitatea Northwestern.
4. Îmbunatatirea functiilor vaselor de sange
Oamenii de stiinta au descoperit ca experientele emotionale ale pacientilor în timp ce asculta muzica „vesela” au un efect sanatos asupra functiei vaselor de sange. Muzica a facut participantii la studiu sa se simta mai fericiti si a dus la cresterea fluxului sanguin în vasele de sange. Fluxul de sanguin este cheia combaterii si prevenirii unor afectiuni cum ar fi boala arteriala periferica si arteroscleroza.