Un craiovean este revoltat de faptul că pentru a avea un timp de așteptare decent pentru un document de la Primăria Craiova este nevoit să plătească o taxă de urgență de 106 lei. El invocă faptul că dacă nu plătește taxa la Primărie, va fi forțat să nu beneficieze de bunul său timp de 30 de zile, timp în care Primăria i-ar da un răspuns. Cetățeanul a transmis către Primăria Craiova o scrisoare deschisă.
Un craiovean a mers la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, pentru a declara un vehicul. Spre surprinderea lui, vehiculul ar fi fost luat în evidențele DIT “pe loc”, doar dacă plătea o taxă pentru procesarea documentelor în regim de urgență. Prin intermediul GdS, cetățeanul a transmis o scrisoare deschisă către Primăria Craiova. Prin scrisoarea deschisă, el își spune nemulțumirea față de perceperea unei taxe de urgență.
“Prin intermediul dumneavoastră aș dori ca această solicitare să ajungă la Primăria Craiova, pentru lămuriri. Nemulțumirea mea este că am depus o cerere de luare în evidență a unui vehicul și mi s-a cerut o taxă de urgență de 106 lei, cu care eu nu sunt de acord.
Sunt un contribuabil nemulțumit de cum își respectă primăria cetățenii, în argumentul nemulțumirii mele am câteva întrebări:
- De ce sunt șantajat să plătesc taxa de urgență?
- De ce mi se încalcă niște drepturi constituționale?
- Dreptul de a folosi un bun dobândit
- Dreptul la mișcare cu bunul meu.
- În ce scop se percepe această taxă?
- În cât timp trebuie să dea primăria răspuns la o solicitare a cetățeanului?
- Dacă se plătește taxa de urgență de 106 lei se primește pe loc răspunsul”, a scris Ioniță Gheorghe, din Craiova.
Taxa de urgență există de câțiva ani. Un alt cetățean s-a plâns la GdS
Taxa de urgență de 106 lei a fost introdusă prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 485/2017, hotărâre care a stabilit impozitele și taxele locale pentru anul 2018.
Alt cetățean s-a plâns de taxa de urgență, la începutul anului 2018. Craioveanul era nedumerit de ce mai este obligat să achite taxa de urgență, din moment ce primăria putea să înregistreze și să proceseze documentele “pe loc”.
“Pentru radierea sau înregistrarea unui autovehicul, la Craiova s-a introdus o taxă de urgență de 106 lei. Oamenii nu sunt informați la ghișeu că ea nu este obligatorie. De asemenea, te simți oarecum obligat să o plătești din cauza termenului foarte mare de 30 – 45 zile pe care îl ai de așteptat dacă nu o achiți. Deci, pentru cine plătește această taxă termenul de radiere sau luare în evidență a autoturismelor este «pe loc». Iar pentru cei care nu o plătesc este de 30 – 45 de zile, timp în care trebuie să te deplasezi de mai multe ori la ghișeu pentru a afla dacă sunt gata înregistrările“, ne-a scris respectivul cititor, la vremea aceea.
Dacă nu plătești taxa, nu poți respecta alte termene legale
El a lăsat să se înțeleagă faptul că ești forțat să plătești taxa de urgență, pentru că, altfel, nu poți respecta alte termene legale ce țin de înmatricularea unui autovehicul.
„Să nu mai vorbim că și la Serviciul de Înmatriculări trebuie să ai programare cu aproximativ 25 de zile înainte și nu o poți face pentru că nu știi când vrea primăria să-ți dea actele. De asemenea, termenul de declarare a achiziționării unui autovehicul este de 30 de zile, pe care nu îl poți respecta pentru că angajații nu îți primesc dosarul până nu este radiată mașina de la fostul proprietar, adică după cel puțin 30 de zile.
Consider că primăria ar trebui să fie în sprijinul cetățeanului care vrea să-și declare mașina, să plătească impozit legal și cinstit și nu să obțină bani din orice, în ciuda locuitorilor care le plătesc salariile“, a mai menționat cititorul GdS, la acea dată.
Taxa de urgență, încasată degeaba?
GdS a contactat incognito DIT Craiova, pe acest subiect. Ca simpli cetățeni, am întrebat în cât timp ne vor fi procesate documentele pentru înregistrarea unei mașini în cazul în care plătim taxa de urgență. Dar și în cazul în care nu dorim să o achităm. Am întrebat și dacă ne primesc documentele fără să plătim taxa de urgență de 106 lei. Funcționara de la DIT a precizat: “Puteți. Sigur că puteți și fără taxă, dar durează mai mult. Dacă plătiți taxa, veți primi pe loc răspunsul. Sau cel mult a doua zi. Dacă nu achitați taxa de urgență, veți primi în 30 de zile”.
Cu alte cuvinte, din punct de vedere tehnic, la DIT Craiova se pot procesa documentele cetățenilor “pe loc”, “cel mult a doua zi” sau “după 30 de zile”. Diferența o face taxa de urgență. Numai că primăria a inventat o taxă de urgență pentru acest serviciu prestat craiovenilor.
O taxă inutilă?
Pe site-ul Primăriei Craiova este detaliat termenul dat cetățenilor pentru a-și înmatricula sau radia un autovehicul. Textul publicat sună așa: “Termene de depunere a declarațiilor de impunere/scădere. În termen de 30 de zile, inclusiv, de la data dobândirii/înstrăinării/radierii unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România, sau schimbării domiciliului/sediului/punctului de lucru, proprietarul/locatarul acestuia are obligația să depună o declarație la organul fiscal, la care va anexa acte doveditoare în acest sens”.
Dacă nu ar plăti taxa de urgență, cetățenii care vor să înregistreze autovehicule sau să le radieze ar primi răspuns în 30 de zile. Astfel, ei nu s-ar mai încadra în alte termene date de lege. De exemplu, nu se poate înmatricula o mașină pe numele noului proprietar, până nu este radiată de vechiul proprietar. Dar vechiul, dacă nu a plătit taxa de urgență, așteaptă de la primărie actele în 30 de zile. Deci, cumva, cetățenii sunt forțați de primărie să achite acea taxa de urgență de 106 lei.
Persoanele care ne-au sesizat la redacție au precizat că dacă primăria poate să dea răspuns pe loc la o declarație, contra unei taxe de urgență, tot pe loc ar putea să dea acel răspuns și dacă nu s-ar percepe respectiva taxă.
GdS a adresat Primăriei Craiova, zilele trecute, întrebări legate de situația sesizată de cetățeni la redacție. Însă până la ora redactării articolului nu se primise niciun răspuns.
Taxa de ugenta este un „mizilic” . Sa te vad ce-o sa ma zici cand vei plati taxa de respiratie /emanare CO2 – incalzire globala .