5.2 C
București
sâmbătă, 27 februarie

De ce nu trebuie să vă fie teamă să hrăniți bebelușul cu formula de lapte praf

Toți pediatrii sunt de acord că hrănirea la sân a bebelușilor este benefic. Laptele matern este unic pentru bebeluși și multe studii au arătat beneficiile sale pentru sănătate. De aceea este indicat ca, măcar, în primele săptămâni de viață bebelușii să fie alăptați la sân.

Totuși, chiar dacă încurajează hrănirea la sân, pediatrii atrag atenția că nu trebuie să demonizăm hrănirea cu formula de lapte praf a celor mici.

Într-un studiu din 2018 publicat în Journal of Pediatrics, cercetătorii au studiat copiii care pierduseră o greutate semnificativă după naștere, lucru care, deși este frecvent, poate fi periculos. Cercetătorii au ordonat bebelușii în două grupuri: unul a primit o cantitate mică de formulă de lapte praf după fiecare alăptare la sân, iar celălalt grup nu. S-a constatat că bebelușii care au primit formula de lapte praf au înregistrat mai puține șanse de a se reîntoarce la spital cu probleme de sănătate.

Să hrănești bebelușul exclusiv la sân nu este întotdeauna ușor. Oricând poate apărea o problemă, cum ar fi o întârziere a alimentării cu lapte.  De asemenea, nu este întotdeauna ușor pentru mamele care nu beneficiază de mult sprijin din partea familiei și a furnizorilor de servicii medicale.

Adevărul este că îngrijirea și creșterea unui bebeluș pot fi complicate. De aceea, pediatrii atrag atenția că formulele de lapte praf sunt binevenite. De fapt, uneori pot fi un instrument pentru susținerea alăptării; de exemplu când trebuie să suplimentăm hrana nou-născuților care au pierdut o cantitate riscantă în greutate sau când mamele sunt obligate să se întoarcă mai devreme la muncă, ori în cazul mamelor care nu au suficient lapte mamar.

          În ceea ce privește compoziția formulelor de lapte praf trebuie spus că acestea conțin substanțele nutritive necesare pentru ca bebelușul să se dezvolte. Formulele găsite în comerț îndeplinesc cerințele nutriționale și standardele de siguranță. Unele firme producătoare chiar au adăugat vitamine și substanțe nutritive, cum ar fi fierul care poate ajuta la prevenirea anemiei. Potrivit specialiștilor, unele tipuri de formule de lapte praf conțin un probiotic numit Bifidobacterium lactis, care poate ajuta la reducerea diareei, la îmbunătățirea colicilor și la scăderea riscului de alergii alimentare.

Există o varietate de formule pentru sugari disponibile pe piață, astfel încât să se potrivească nevoilor oricărui bebeluș. Formulele pentru sugari sunt fabricate în mod obișnuit din lapte de vacă sau soia și există și soiuri care sunt fabricate din proteine​​predigerate. Un bebeluș cu o reacție alergică la laptele de vacă sau probleme de constipație poate beneficia de o formulă pe bază de soia și, dacă are probleme digestive, poate încerca una cu proteine ​​predigerate. Pediatrul vă poate ajuta să stabiliți ce tip de formulă este cea mai potrivită pentru bebelușul dumneavoastră.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW