De la sesiunea plenară a Parlamentului European: „UE trebuie să joace un rol mai important în îmbunătăţirea sănătăţii publice”

Eurodeputații doresc instrumente mai puternice la dispoziția UE pentru a face faţă situațiilor de urgenţă din domeniul sănătăţii, cum este cazul epidemiei cu COVID-19.

În cadrul dezbaterilor în plen referitoare la viitoarea strategie a Uniunii Europeană în domeniul sănătăţii publice, eurodeputații au solicitat instrumente mai puternice pentru a face faţă urgențelor de genul pandemiei actuale Covid-19. La dezbateri a fost prezent comisarul pentru sănătate, Stela Kyriakides, precum și reprezentantul Consiliului miniștrilor. Parlamentul European a subliniat necesitatea de a se trage învăţăminte adecvate din criza COVID-19 și mulți deputați au fost de părere de a se conferi UE un rol mult mai important în domeniul sănătăţii.

Subliniind că pandemia actuală este încă departe de a fi depăşită, eurodeputații au insistat asupra necesităţii ca sistemele de sănătate din UE să fie mai bine echipate și coordonate, pentru a face faţă viitoarelor amenințări la adresa sănătăţii, având în vedere că niciun stat membru nu poate face faţă singur unei pandemii precum COVID-19.

Mulți eurodeputați au susținut că un rol mai important al UE în domeniul sănătăţii publice trebuie să includă măsuri de abordare a penuriei de medicamente și de echipamente de protecție accesibile ca preț, precum și sprijin pentru cercetare.

Unii eurodeputați au solicitat ca agențiile europene de asistenţă medicală, ECDC și EMA, să fie consolidate, în timp ce alții au susținut necesitatea unei „Uniuni a sănătăţii” europene cu standarde minime la nivelul UE.

Context

Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și în special pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătăţirea sănătătii publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.

Parlamentul a promovat în mod constant instituirea unei politici coerente a UE în domeniul sănătăţii publice. Printr-o rezoluție privind revizuirea bugetului UE pentru perioada de după 2020 și planul de redresare economică a UE, deputații au insistat asupra creării unui nou program european de sine stătător în domeniul sănătății.

Ca urmare, Comisia a prezentat o propunere de 9,4 miliarde euro pentru Programul EU4Health în domeniul sănătăţii, pentru perioada 2021-2027, parte a planului de redresare a UE denumit Next Generation EU.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW