De la sesiunea plenară din Strasbourg a Parlamentului European: Au fost aprobate noile reguli europene pentru protecția «avertizorilor de integritate»

 Cei care dezvăluie informații dobândite în context profesional asupra unor activități ilegale sau cu efecte dăunătoare vor fi mai bine protejați de noile reglementări europene aprobate marți, 16 aprilie.

. Este instituit un nou sistem menit să protejeze și să încurajeze semnalarea încălcărilor dreptului european.

. Avertizorii de integritate vor putea alege între raportarea la nivel intern sau extern

Măsuri de protecție împotriva represaliilor din partea angajatorilor

Noile norme, adoptate cu 591 de voturi pentru,, 29 împotrivă și 33 de abțineri, convenite deja de negociatorii Parlamentului cu miniștrii ţărilor UE, conțin noi reglementări la nivel european pentru protecția avertizorilor de integritate ce semnalează încălcări ale dreptului european în diverse domenii, precum achizițiile publice, serviciile financiare, spălarea de bani, siguranța produselor sau a transportului, siguranța nucleară, sănătatea publică, protecția consumatorilor sau a datelor, potrivit unui comunicat PE.

Canale de raportare mai sigure

Pentru a garanta securitatea potențialilor avertizori de integritate şi confidențialitatea informațiilor dezvăluite, noile norme permit dezvăluirea informațiilor fie la nivel intern al organizației în cauză, fie direct autorităților naționale competente, precum și instituțiilor, organismelor sau agențiilor europene.

În cazurile în care nu a fost luată nicio măsură adecvată ca răspuns la semnalarea inițială sau dacă există un pericol iminent la adresa interesului public ori un risc de represalii, avertizorii vor fi în continuare protejați dacă vor decide să facă publice informațiile.

Măsuri de protecție împotriva represaliilor

Reglementările interzic în mod explicit represaliile și introduc măsuri de protecție pentru a împiedica suspendarea, retrogradarea și intimidarea sau confruntarea avertizorului cu alte forme de represalii. Cei care oferă sprijin avertizorului, cum ar fi facilitatorii, colegii sau rudele, sunt de asemenea protejați.

Statele membre trebuie să se asigure că avertizorii de integritate au acces gratuit la informații și consultanță – complete și independente- cu privire la procedurile și căile de atac disponibile, precum și asistență juridică în timpul procedurilor. Judiciare. Avertizorii pot beneficia, de asemenea, de sprijin financiar și psihologic.

Raportorul pe tema mai sus menţionată, europarlamentara franceză Virginie Roziere, din grupul social-democraţilor, a declarat: „Scandalurile recente, cum ar fi LuxLeaks, Panama Papers sau Football leaks, au adus în atenție problematicile cu care se confruntă astăzi avertizorii de integritate. În ajunul alegerilor europene, Parlamentul s-a reunit pentru a transmite un semnal puternic: a auzit preocupările cetățenilor săi și a impus reguli ferme care să garanteze siguranța acestora și a celor care aleg să vorbească deschis”.

Etapele următoare

Reglementările urmează a fi aprobate și de către miniștrii UE. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziție pentru a se conforma cu regulile prevăzute de directivă.

Scandalurile recente, de la LuxLeaks la Panama Papers și Cambridge Analytica, au demonstrat cât de important este rolul avertizorilor de integritate în detectarea și prevenția încălcării reglementărilor europene în dauna interesului public și a bunăstării sociale. Lipsa unei protecții eficiente a avertizorilor de integritate la nivelul UE poate, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra funcționării politicilor UE într-un stat membru, dar și asupra altor țări sau a UE în ansamblu.

În prezent, doar 10 țări membre ale UE (Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Slovacia, Suedia și Regatul Unit) oferă o protecție juridică completă. În celelalte țări, protecția este doar parțială sau se aplică anumitor sectoare sau categorii de angajați.

Un studiu realizat în 2017 de Comisia Europeană a estimat că pierderea potențialelor avantaje datorate lipsei de protecție a avertizorilor de integritate, numai în cadrul achizițiilor publice, se situează între 5,8 și 9,6 miliarde euro pe an, la nivelul UE.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW