marți, 31 martie, 2020
4.4 C
București

De ziua copilului, Ministerul Muncii promovează implicarea copiilor în elaborarea politicilor dedicate lor

Adunarea Generală a ONU a recomandat în 1954 ca de 1 iunie să fie sărbătorită, în fiecare an, Ziua Internațională a Copilului, iar din anul 2014, în 2 iunie, România celebrează Ziua Națională a Adopției. 

Pentru prima dată, România, ca stat membru al UE, a pus pe agenda Președinției pe care o exercită la Consiliul Uniunii Europene tema participării copiilor pentru a stabili un set de reguli comune și mecanisme structurale la nivel european, care să garanteze dreptul copiilor de a participa la procesul de elaborare a politicilor și deciziilor care îi privesc.

Copiii sunt viitorul, iar drepturile lor sunt garantate. Cu toate acestea, grija pentru ziua de mâine sau responsabilitățile cotidiene ne fac să uităm uneori că lângă noi sunt copiii noştri, pe care trebuie să îi ascultăm şi să îi ajutăm să îşi construiască propriul drum în viaţă. Realitatea din jur trebuie să ne responsabilizeze şi să ne dea de gândit, astfel încât să reconsiderăm ordinea priorităților și să îi așezăm pe primul loc. La mulți ani copiilor de pretutindeni!”, transmite ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Acesta este motivul pentru care, în acest an, Ministerul Muncii și Justiției Sociale i-a încurajat pe copii să își exprime gândurile prin cei 4  ambasadori juniori ai României la UE:

“De 1 iunie creionăm mai mult decât desene pe asfalt. Dacă 1 iunie e Ziua Internațională a Copilului și 2 Iunie e Ziua Națională a Adopției, haideți să transformăm dată de 3 iunie în ziua în care începem să privim copiii drept persoanele extraordinare care sunt. Privești copiii drept persoane care se bucură de toate drepturile și libertățile omului? Îți dorești să promovezi această perspectivă/viziune “interesantă” asupra lumii? Felicitări! Tocmai ai devenit Ambasador Junior al Copiilor! De ce Junior? Pentru că aici cu toții rămânem tineri în entuziasm, determinare și creativitate”, transmite Ariana.

„Pe data de 1 iunie celebrăm Ziua Internațională a Copilului, gândindu-ne la faptul că noi, copiii, reprezentăm viitorul societății noastre. Ceea ce uităm, însă, de cele mai multe ori, este că noi reprezentăm și prezentul. Din acest motiv, este esențial ca vocea noastră, a copiilor, să fie ascultată atunci când se iau decizii care ne influentează viețile. Acesta este mesajul central al Declarației de la București a copiilor din Uniunea Europeană, care reprezintă un apel către liderii de la nivel național și european, prin care solicităm înființarea unor mecanisme care să faciliteze participarea copiilor. Este esențial să începem de azi, pentru că ziua de ieri a trecut, iar mâine e prea târziu”, consideră Rareș. 

„La baza oricărei comunități se află participarea, iar participarea ar trebui să înceapă încă din familie. Se spune despre noi, copiii, că suntem viitorul, însă pentru a putea evolua ca societate trebuie să înțelegem că suntem și prezentul. Consider că proiectul pilot Ambasador Junior la Uniunea Europeana a reușit să facă tocmai acest lucru, punându-ne la aceeași masă cu decidenții europeni și având oportunitatea de a le prezenta manifestul nostru, Declarația de la București a Copiilor din UE”, este de părere  Tudor.

Pe lângă baloane și cretă colorată, 1 iunie înseamnă o zi în care ne reamintim faptul că nimeni nu este prea mic pentru a aduce schimbare.  De-a lungul proiectului pilot Ambasador Junior la Uniunea Europeană, am învățat faptul că avem personalități unice, dorințe diferite și opinii diverse, însă doar împreună putem realiza lucruri mărețe”, susține Alexandra.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale va continua demersurile pentru creșterea implicării copiilor în  procesele de adoptare a deciziilor și elaborarea politicilor dedicate lor, la nivelul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

Cum pot aplica companiile pentru amânarea ratelor

Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului...

Sindicatele solicită autorităților să înceapă un dialog deschis

„Criza medicală este doar începutul unei noi etape în existența umană și este însoțită de o criză...

TRENDING