Legislația americană fixează un cadru clar pentru un transfer ordonat între un președinte învins în alegeri și noul președinte ales. În opinia corespondentului Reuters, transferul între Donald Trump și Joe Biden riscă însă să fie mai complicat decât în situațiile similare anterioare. Președintele republican Trump, care nu recunoaşte victoria contracandidatului său democrat Biden, a declarat, dimpotrivă, că „alegerile sunt departe de a se fi terminat”.
Echipele sale au declanșat deja mai multe acțiuni în justiție pentru a obține renumărarea voturilor în mai multe state federale, cu efect decisiv asupra rezultatului scrutinului. Ultima idee a lui Donald Trump, semnalată de corespondentul ziarului „Les Echos”, este organizarea unor manifestații cu participarea susținătorilor săi, având drept obiectiv contestarea rezultatelor acestor alegeri, concomitent cu demersurile în justiție.
În acest context, analiști americani reamintesc că după alegerile prezidențiale americane din anul 2000, din aceleași motive, au fost necesare cinci săptămâni înainte ca George W. Bush să fie proclamat învingător (în defavoarea democratului Al Gore).
Acum, spune corespondentul Reuters citând o sursă republicană din Congresul american, „o lungă bătălie juridică determină amânarea începerii transferului de putere Trump-Biden, ceea ce ar putea fi dăunător, chiar periculos pe frontul politicii externe”.
Personalitatea lui Donald Trump, adaugă sursele citate, este un alt element ce poate face ca transferul de putere – derulat în general în liniște după alegeri anterioare – să fie marcat de unele piedici. Se reamintește că, în anii la putere, Donald Trump a luat adeseori decizii abrupte, în special în chestiuni de politică externă. „Ne temem de imprevizibil”, ar fi spus, sub anonimat, un responsabil guvernamental al unei țări aliate aflat în prezent la Washington. Diplomați străini și observtori ai vieții politice americane nu exclud ca Donald Trump să ia, până la 20 ianuarie, data învestirii noului președinte, decizii radicale, el dispunând încă de largi prerogative (comerțul internațional, retragerea trupelor americane staționate în străinătate sau amnistii).
Puține șanse de succes
În toată țara, relatează France Presse, reprezentanții electorali au indicat că „nu au constatat nicio iregularitate importantă”. În plus, echipa lui Trump nu a furnizat până acum niciun element care să demonstreze o activitate ilegală. Șansele sale de succes sunt foarte mici.
În ceea ce îl privește pe Joe Biden, acesta a anticipat deja problemele create de fostul președinte. Și-a mobilizat consilierii pentru a decide de pe acum măsuri, înainte de 20 ianuarie, vizând punerea sub control a crizei sanitare și a impactului acesteia asupra economiei.