Dermatita este o afecțiune la nivelul pielii, caracterizată de inflamație. Aceasta nu este contagioasă și apare, de obicei, în urma contactului cu agenți externi. Să aflăm mai multe despre această problemă a pielii!
Există mai multe tipuri de dermatită:
- Dermatita atopică – apare în copilărie sub formă de erupții roșii cu mâncărimi, mai ales în zona coatelor, genunchilor și gâtului.
- Dermatita de contact – se localizează în zonele care au luat contact cu alergeni și substanțe iritante.
- Dermatita seboreică – apare la nivelul scalpului, axilei, zonei genitale, feței și sub sâni.
Care sunt cauzele dermatitei?
Vârsta poate fi implicată în apariția acestei afecțiuni. Copiii și bebelușii sunt predispuși la dermatită, deoarece organismului lor este mai sensibil.
Alergiile la anumite substanțe sau alimente pot genera inflamație și mâncărimi la nivelul pielii. Agenții iritanți pot fi: săpunuri, detergenți, plante (alergie la ambrozie, polen și alte alergii de toamnă), cosmetice, praf, pudre, bijuterii, textile, vopsele, coaja citricelor, lipiciul de pe adezivi, cauciuc, uleiuri, apa cu clor și unele medicamente. Persoanele care lucrează în medii în care se utilizează aceste substanțe prezintă risc mai ridicat de a dezvolta o dermatită: angajați din cabinete medicale, din saloane de cosmetică și coafor, din fabrici, din domeniul construcțiilor sau amenajărilor interioare, din domeniul curățeniei, mecanici auto, bucătari, grădinari, agricultori.
De asemenea, persoanele care suferă de astm prezintă o sensibilitate mai mare la acești alergeni.
Persoanele care locuiesc într-un mediu cu climă uscată sunt predispuse la dermatite.
Dermatita poate apărea și în cazul anumitor boli (de exemplu, HIV, boala Parkinson sau insuficiența cardiacă congestivă).
Cum se manifestă această afecțiune?
Simptomele diferă în funcție de tipul dermatitei și zona afectată. Printre acestea, amintim:
- Erupții de culoare roșie pe piele
- Mâncărimi ale pielii (prurit)
- Iritații sau leziuni ale pielii (pot fi dureroase)
- Piele uscată, solzoasă (aspect de crustă), aspră, crăpată
- Mici umflături pline cu lichid
- Senzație de arsură, disconfort și piele sensibilă
- Răni deschise
- Urticarie
Tratamentul și prevenția dermatitei
Tratamentul este prescris, în urma consultului medical dermatologic. Acesta variază în funcție de cauza apariției. Vizita la medic este necesară, dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni și dacă sunt însoțite de dureri severe. De asemenea, dacă leziunile apar în apropierea gurii, ochilor sau organelor genitale, trebuie să mergi imediat la consult.
Medicul poate prescrie unguente pe bază de corticosteroizi, creme emoliente pentru hidratare, medicamente corticosteroide cu administrare orală pentru reducerea erupțiilor, antihistaminice pentru calmarea mâncărimilor sau antibiotice. Fototerapia poate fi o metodă de tratament – expunerea controlată la lumină naturală sau artificială.
Vindecarea poate fi accelerată dacă eviți să te scarpini. Spălarea zonei cu apă caldă și săpun neparfumat poate ameliora simptomele. Mai mult decât atât, poți aplica o pastă de bicarbonat de sodiu și apă rece sau comprese cu apă rece.
Pentru a evita această afecțiune, este important să te asiguri că elimini factorii de risc. Iată câteva sfaturi pentru a preveni dermatita:
- Folosește produse de igienă hipoalergenice, neparfumate, atât pentru corp, cât și pentru rufe (detergenți bio).
- Usucă-ți corect pielea, prin tamponare ușoară cu prosopul.
- Hidratează-ți pielea cu produse adecvate pielii tale. Sunt recomandate produsele cu ingrediente naturale.
- Îmbracă-te lejer cu haine confecționate din materiale naturale.
- Întrerupe folosirea oricărui produs iritant, imediat ce au apărut simptomele specifice.
- Îmbracă-te corespunzător! Dacă te deplasezi în zone cu multe plante și ierburi ce pot cauza alergii sau iritații (pădure, munte), poartă pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă!
- Dacă locul de muncă te expune la alergeni, asigură-te ca te protejezi eficient! Folosirea măștilor de protecție, mănușilor și costumelor protectoare poate fi o soluție. Mănușile trebuie să fie din alte materiale (vinil), dacă ești alergic la latex.
Așadar, acordă atenție îngrijirii pielii și mergi la medic, dacă prezinți simptomele unei dermatite.