Joi, 26 august a.c., la Palatul Victoria a avut loc deschiderea oficială a Forumului Studenților Români de Pretutindeni. Partenerul principal al evenimentului este Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
„Aproximativ 8 000 de absolvenți de liceu aleg anual să studieze în străinătate. Suntem parteneri cu toți studenții și îi îndemnăm să contribuie la dezvoltarea durabilă a României, oriunde s-ar afla. Ei, tinerii, au devenit promotori puternici ai dezvoltării sustenabile, sunt cei care ne inspiră și ne dau energia necesară implementării celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Ne bucurăm că putem susține astăzi un proiect de o asemenea anvergură, organizat la 150 de ani de la o primă întâlnire similară care a avut loc la Putna. Aveți promisiunea mea că vom analiza cu mare interes concluziile și soluțiile prezentate la finalul celor 5 zile de dezbateri active. Tot ce vom construi pentru viitorul nostru și al copiilor noștri va avea la bază obiectivele Agendei 2030, asumate de România prin Strategia Națională pentru Dezvoltarea României 2030”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
La deschidere au avut de asemenea intervenții:
Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat, Guvernul României
Aurelian Mihăilescu, consilier de stat, Guvernul României
Radu Szekely – secretar de stat, Ministerul Educației
Iulia Matei -secretar de stat pentru afaceri europene, Ministerul Afacerilor Externe
George Sergiu Niculescu – secretar de stat, Ministerul Energiei
Marian Preda – Rector al Universității din București
Decebal Mohîrță – project manager al Forumului Studenților Români de Pretutindeni. Forumul Studenților Români de Pretutindeni este un proiect ambițios în cadrul căruia, timp de 5 zile, peste 140 de studenți români și din străinătate se reunesc pentru dezbateri din care vor rezulta propuneri pentru decidenți.
Asociația Tineretul ONU din România (UN Youth), Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), Uniunea Studenților din România, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Uniunea Studenților din România (USR), organizatorii forumului, celebrează astfel cei 150 de ani de la Congresul Studenților Români de Pretutindeni de la Putna.
Temele abordate în cadrul dezbaterilor sunt de importanță majoră pentru societatea românească:
– Educație și Tineret – combaterea abandonului școlar (în special în mediul rural)
– Energie și Mediu – închiderea centralelor pe cărbune – combaterea efectelor
generate de acestea
– Sănătate – Accesul populației din mediul rural la servicii medicale
– Afaceri Externe – România în contextul tendințelor globale asimetrice:
interacțiune și impact în sistemul internațional
– Dezvoltare și Investiții – crearea unei legi a digitalizării pentru administrația și mediul de afaceri
– Muncă și Economie – Convergența economiilor regionale: fiscalitate, salarizare și asistență socială.
La finalul celor 5 zile de dezbateri, concluziile acestor sesiuni vor fi cuprinse într-un document-rezoluție ce va fi înaintat Guvernului României.