Destituirea lui Donald Trump: Scandalul ia proporții, președintele american încercând să implice mai mulți șefi de state împotriva lui Biden

Presa americană, citând mai multe surse, informează că președintele Trump a evocat «cazul Biden» în convorbiri și cu alți șefi de stat, inclusiv cu președintele Xi Jinping. «China ar trebui să deschidă o anchetă privind familia Biden, deoarece ceea ce se petrece în China este cel puțin la fel de grav ca în Ucraina», a afirmat joi președintele american la o întâlnire cu presa.

Donald Trump pare sigur de el, relatează corespondentul ziarului «Les Echos». În ciuda procedurii de destituire, el continuă să afirme că rivalul său democrat trebuie anchetat, și nu el. Trump le-a cerut șefilor de stat străini să-l ajute. «China ar trebui să deschidă o anchetă privindu-i pe Biden și familia sa, întrucât ceea ce s-a petrecut în China este cel puțin la fel cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina», le-a spus Trump joi jurnaliștilor, susținând că în mai multe rânduri Biden și fiul său au «deturnat milioane de dolari» în Ucraina și în China. Ziarul «The New York Times» subliniază că declarațiile mai sus menționate au fost făcute la câteva minute după o reuniune consacrată negocierilor comerciale cu China, în cursul căreia ar fi spus: «Dacă nu fac ceea ce vrem, noi avem puteri formidabile». O afirmație suficientă pentru ca ziarul citat să concluzioneze că este vorba de presiuni. Donald Trump nu interpretează în acest fel afirmaţia sa, susținând că nu a exercitat niciodată presiuni asupra liderilor chinezi.

Un nou apel la sprijin străin

Președintele Trump a evocat, totuși, chestiunea Biden cu omologul său chinez Xi Jinping. Potrivit CNN, Trump a menționat numele lui Joe Biden într-o convorbire telefonică din 18 iunie cu Xi Jinping. În aceeași convorbire, Trump a evocat și numele doamnei Elizabeth Warren, alt candidat democrat favorit în sondajele referitoare la viitoarele alegeri prezidențiale americane. Retranscrierea conversației respective este supusă acelorași restricții de confidențialitate ca şi convorbirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Casa Albă nu a negat nimic, relatează corespondentul ziarului «Les Echos». «Șefii de stat au nevoie să poată vorbi liber în conversațiile cu președintele… Acesta este un element cheie al unei diplomații eficiente și de aceea conversațiile sale rămân confidențiale», a explicat purtătoarea de cuvânt Stephanie Grisham. «Beijingul apare jenat», a dezvăluit un diplomat chinez pentru CNN. «Totul este atât de haotic. Noi nu vrem să fim amestecați în politica americană».

Au început audierile în comisiile Congresului american

Lista țărilor cu care Donald Trump a discutat despre inițierea de anchete privind contracandidații săi democrați se lungește. După Ucraina, presa americană a menționat în ultimele zile Australia, Italia, Regatul Unit. Donald Trump le-a cerut să-l ajute la discreditarea anchetei procurorului Robert Mueller privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

În acest timp, comisiile parlamentare care anchetează faptele lui Donald Trump au început audierea martorilor. Fostul emisar american în Ucraina, Kurt Volker, a fost audiat în secret joi. Acesta a depus mărturie timp de peste opt ore în faţa unor membri ai comisiilor pentru supraveghere, politică externă şi serviciile de informaţii ale Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. El a demisionat săptămâna trecută, după ce a fost nominalizat în reclamaţia unui avertizor în interes public privind administraţia Trump şi Ucraina, care a determinat-o pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, să anunţe declanşarea anchetei pentru suspendarea preşedintelui. Volker a prezentat mesaje trimise şi primite de la diplomaţi din Kiev şi de la alte persoane implicate în relaţia Statelor Unite cu Ucraina, inclusiv de la avocatul personal al lui Trump, Rudi Giuliani, care a jucat un rol important în legăturile dintre Washington şi Kiev. Textele au oferit pentru prima dată detalii despre negocierile bilaterale din vară. Liderii democraţi ai comisiilor parlamentare au făcut publice câteva pagini din documentele respective, în care sunt redate discuţiile diplomaţilor americani care au aranjat convorbirea telefonică din 25 iulie între preşedintele Statelor Unite şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Concomitent a fost declanșată o luptă în plan juridic între democrați și republicani. Casa Albă se pregătește să comunice în scris președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, că nu va putea conta pe cooperarea sa în anchetele actuale și că, dimpotrivă, va bloca orice solicitare de documente și transcrieri ale convorbirilor telefonice. Cu excepția situației în care va exista un vot în Camera Reprezentanților pentru oficializarea procedurii de destituire. Această decizie a Casei Albe ar putea influența calendarul rapid pe care democrații au intenționat să-l impună în derularea procesului de destituire a lui Donald Trump.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW