(corespondență din Strasbourg)
Eurodeputații au dezbătut miercuri stadiul în care se află negocierile pentru Brexit și au adoptat o rezoluție care reiterează sprijinul lor pentru poziția UE și arată că Parlamentul European respinge orice acord de retragere fără un mecanism de protecție (backstop). În intervențiile lor, eurodeputații din toate grupurile politice au relevat marile riscuri ale unui Brexit fără acord.
Michel Barnier: «Nu subestimați efectele unui Brexit fără acord…Noi, europenii, dorim o soluție, un tratat juridic serios pentru separarea pe care ați ales-o…Propuneți soluții concrete, operaționale, nu doar intenții …Suntem gata să discutăm cu sinceritate și determinare».
O vie dezbatere a avut loc miercuri în ședința plenară a Parlamentului European – întrunit la Strasbourg – pe marginea stadiului actual al procesului de plecare a Regatului Unit din UE, dar și a provocărilor și consecințelor acestui «divorț». Întrebările care au străbătut întreaga dezbatere au fost «Brexit cu acord sau fără acord?», «Mai este posibil un acord înainte ca Regatul Unit să părăsească UE?». În încercarea de a da un răspuns la astfel de întrebări, eurodeputații s-au angajat într-o amplă dezbatere, concretă, uneori în termeni dramatici, alteori duri referitoare la stadiul actual – caracterizat mai degrabă printr-un blocaj total – al negocierilor vizând separarea Marii Britanii de restul comunității europene. Așa cum se știe, anul trecut, în luna noiembrie, fostul premier Theresa May a negociat și a ajuns la un acord cu Bruxellesul asupra unui text pentru retragere. Textul respectiv nu a fost nici până azi ratificat la Londra. El a fost respins în trei rânduri de Camera Comunelor. Theresa May a demisionat și noul premier, Boris Johnson – cu un comportament și o strategie (dacă se poate numi aș a -n.n.) discutabile – a anunțat că dorește să renegocieze acordul realizat de predecesoarea sa, obiectivul său fiind ieșirea din UE la 31 octombrie, cu sau fără acord. Din tot ce a făcut domnia sa de la instalarea la conducerea guvernului britanic reiese clar că dorește mai degrabă un Brexit fără acord, o ruptură dură de restul comunității europene, neluând în seamă implicațiile grave pe care o astfel de soluție le poate avea în primul rând asupra propriei țări.
Ideile predominante în intervențiile eurodeputaților privind Brexitul
În opinia multor comentatori prezenți la această dezbatere, predominantă a fost opinia că nu trebuie subestimate consecințele plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord privind relațiile viitoare cu Europa. În termeni uneori dramatici, eurodeputații irlandezi – de o parte și de alta a insulei – au exprimat îngrijorarea pe care le-o provoacă o plecare fără acord din UE a Regatului Unit pentru viața locuitorilor insulei, riscul periculos al reinstalării – ca urmare a poziției dure a lui Boris Johnson și a echipei sale – a unei frontiere între Republica Irlanda, membră a UE, și Irlanda de Nord, componentă a Regatului Unit, ceea ce ar încălca vechi tratate de pace între cele două entități și ar bloca libera circulație a persoanelor, mărfurilor, capitalurilor între cele două părți ale insulei. Eurodeputații au sprijinit rezoluția UE propusă spre adoptare, conținând bine cunoscuta poziție a Uniunii privind Brexitul, modul de plecare – ordonat – a Regatului Unit din UE. Au fost eurodeputați, în special din grupurile cu poziții extreme care, în numele respectării democrației, a voinței britanicilor care la referendumul din 2016 au votat în favoarea Brexit, au subestimat riscurile acestei soluții inclusiv pentru britanici și au susținut «respectarea voinței alegătorilor britanici».
„Riscul ieșirii Regatului Unit din UE fără acord rămâne real, a spus Jean-Claude Juncker, președintele actual al Comisiei Europene. Aceasta poate fi alegerea guvernului britanic, dar niciodată cea a Uniunii Europene. De aceea, a spus Juncker, prefer să mă concentrez pe ceea ce putem face pentru a ajunge la un acord, lucru care cred că este de dorit și încă posibil».
Una dintre cele mai complicate probleme la negocierile Brexit este mecanismul de protecție (backstop) care are ca scop împiedicarea formării unei „frontiere dure” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Negociatorul șef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a insistat în expunerea sa la deschiderea dezbaterilor asupra faptului că acest mecanism de protecție este o soluție pragmatică la problemele concrete: „Nu dorim să se restabilească o frontieră fizică între Irlanda de Nord și Republica Irlanda … trebuie să păstrăm integritatea pieței unice și dorim să protejăm economia întregii insule».
Germanul Manfred Weber (liderul grupului PPE) a atras atenția că, „în momentul de față, nu Regatul Unit este cel care părăsește UE, ci locurile de muncă și întreprinderile părăsesc Regatul Unit. O treime din companiile britanice intenționează să plece sau au plecat deja din țară. Aici, în plen, deplângem implicațiile Brexitului, dar trebuie spus că în timpul campaniei electorale aceste elemente au fost un argument puternic pentru a le spune europenilor că Brexit a creat incertitudine.”
Spaniola Iratxe García Pérez , din partea grupului Social- Democrat, i-a cerut lui Boris Johnson să garanteze drepturile dobândite ale cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit: „Cetățenii nu ar trebui să plătească pentru greșelile comise de reprezentanții lor politici”. Ea a adăugat că grupul S&D a considerat întotdeauna Brexit-ul drept o greșeală istorică. „Suntem gata să susținem cetățenii britanici în cazul în care vor decide să reconsidere această decizie”, a mai spus doamna García Pérez.
Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, belgianul Guy Verhofstadt (grupul Renew Europe), consideră că un acord este încă posibil, dar insistă asupra garantării drepturilor cetățenilor de către Regatul Unit și solicită o „înregistrare automată a cetățenilor europeni” . În ceea ce privește relațiile comerciale viitoare, Verhofstadt a spus că „acest Parlament nu va accepta niciodată un acord care să prevadă ca Regatul Unit să se bucure de toate avantajele comerțului liber fără respectarea normelor sociale și de mediu. „Nu vom accepta niciodată un Singapore lângă Marea Nordului”, a adăugat Verhofstadt.
Belgianul Philippe Lamberts (liderul grupului Verzi/ALE) a spus: „Nu am ales Brexit-ul, dar respectăm alegerea majorității alegătorilor britanici. Dovadă este că am negociat un acord de bună credință care permite separarea dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, pe care o regretăm”.
„Guvernul
britanic dorește un acord, dar nu orice acord, ci un acord
acceptabil pentru parlamentul britanic și poporul britanic”, a
spus britanicul Geoffrey
Van Orden
(Grupul ECR), apelând la bunăvoință și flexibilitate atât din
partea UE, cât și din partea Regatului Unit. El a pus sub semnul
întrebării amânarea constantă a datei de retragere a Regatului
Unit din UE: „De ce să mai amânăm? Unii dintre voi ar putea
crede că, dacă prelungiți din nou dată de retragere, va există o
schimbare de regim în Regatul Unit și, poate, o schimbare de
sentimente. Cred că este o amăgire totală.”
Germanul
Martin
Schirdewan
(din partea grupului Stânga unită
GUE/NGL)
a declarat: „Când m-am prezentat în Parlamentul European, am
auzit un susținător
al Brexit-ului care spunea că vrea să distrugă un imperiu,
referindu-se la Uniunea Europeană. Singurul lucru pe care au reușit
să-l realizeze este să împingă Regatul Unit în cea mai mare
criză politică din ultimele decenii. Muncitorii și pensionarii
plătesc cel mai mare preț. Acest Brexit nu este în interesul
populației europene și nici în cel al populației britanice.”
Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, a avertizat că nu trebuie subestimate consecinţele unui Brexit fără acord şi a atenţionat că problemele create de ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar trebuie să fie soluţionate înainte că viitoarea relaţie cu Londra să fie convenită.”Sfătuiesc pe toată lumea să nu subestimeze consecinţele – evident pentru Regatul Unit în primul rând, dar şi pentru noi –ale absenţei unui acord”, a spus Michel Barnier. Potrivit lui, acordul de divorţ, care se ocupă de drepturile cetăţenilor şi de frontiera irlandeză, precede un eventual acord privitor la relaţiile economice viitoare între Londra şi UE. «Le spun lui Farage și altora care au aceeași poziție, a subliniat la finalul dezbaterilor Michel Barnier, că «nimeni nu încearcă să fure Brexitul, să păstreze Marea Britanie fără voința sa în Uniunea Vamală, în Piața Unică europeană…Nu ne place plecarea ei, dar acceptăm voința poporului britanic». Noi, a subliniat Barnier, dorim un acord care să fie însoțit de următoarele precizări: să spunem opiniei publice adevăratele consecințe ale Brexitului. Cetățenii britanici au dreptul să știe realele consecințe, întrucât veți da socoteală după aplicarea lui în față poporului . Europenii, a avertizat Barnier, s-au pregătit în acești trei ani de zbucium pentru a se ajunge la un acord pentru cazul în care va avea loc Brexitul fără acord. Dar, noi, europenii, dorim o soluție, un tratat juridic serios pentru separarea pe care ați ales-o… Propuneți soluții concrete, operaționale, nu doar intenții …Suntem gata să discutăm cu sinceritate și determinare».