Dieselgate: după compania Renault, și Volkswagen este pusă sub acuzare în Franța pentru prejudicii provocate consumatorilor

Grupul constructor de automobile Renault a anunțat marți că este pus sub acuzare în Franța, în ancheta privind fraudarea controalelor antipoluare a unor generații anterioare de motoare diesel. Renault contestă însă că ar fi comis infracțiunea respectivă și reamintește că vehiculele sale nu sunt echipate cu software ce fraudează dispozitivele de depoluare.
Miercuri, grupul Volkswagen a anunțat că și el este pus sub acuzare în Franța pentru „înșelăciune” în ancheta privind fraudarea controalelor antipoluare la generații anterioare de motoare diesel. Potrivit surselor judiciare, Volkswagen a fost plasat „sub control judiciar cu obligația de a depune o cauțiune în valoare de 10 milioane euro și obligația de a constitui o garanție bancară de 60 milioane euro”. Volkswagen a recunoscut în toamna anului 2015 că a echipat 11 milioane din vehiculele sale diesel cu un software capabil să disimuleze emisiile de gaze poluante ce depășeau uneori chiar și de 40 de ori normele autorizate.
Numai că gigantul german de automobile contestă „orice prejudiciu” provocat consumatorilor francezi. Dieselgate, obiect al acțiunilor în justiție în numeroase alte țări, a costat deja 30 miliarde de euro grupul Volkswagen, într-o măsură considerabilă în Statele Unite unde grupul german a pledat cupabil de fraudă în 2017.
Anchetele în acest scandal au trenat ceva vreme din cauza unei bătălii judiciare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene care la finele anului 2020 a confirmat ilegalitatea logicielului utilizat de Volkswagen. Procedura contra Volkswagen AG s-a încheiat în Germania în 2018 cu plata unei amenzi în valoare de un miliard de euro, incluzând ” și alte fapte identice”, deci și vehiculele comercializate în Franța, a subliniat Volkswagen într-un comunicat transmis presei franceze prin avocatul Nicolas Huc-Morel. În Franța este contestată această interpretare și cazul este supus Curții de apel din Paris.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW