Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat că societatea pe care o conduce nu va putea suplini din producție proprie producția de energie, în cazul unei închideri totale a Complexului Energetic Oltenia, informează Agerpres.
Badea a explicat că acest lucru nu este posibil pentru că debitele râuriloe sunt foarte scăzute.
„Comparativ cu anul trecut în aceeaşi perioadă, debitele râurilor sunt mult mai scăzute, însă am intrat în iarnă cu rezervele din lacuri mai mari decât cele obligatorii din programul de iarnă. Nu putem suplini 100% producţia de energie la de Complexul Energetic Oltenia, cu debitele de acum. Putem produce maximum 3.500 – 3.800 de MW”, a spus Badea.
Pe de altă parte, directorul Hidroelectrica a susținut că nu există riscul de a se ajunge într-o situație de criză pentru că se poate importa energie suficientă.
„Însă totul depinde de ce se întâmplă la Complexul Oltenia. Scenariul de producţie zero nu l-a luat nimeni în calcul. Din fericire, prognozele arată că în următoarea perioadă debitele vor fi în creştere. Însă vom vedea, pentru că, de multe ori, prognozele nu s-au adeverit”, a mai precizat Badea.
Grupul energetic 6 al Termocentralei Rovinari a fost închis dupa ce stocurile de cărbune au fost epuizate. Și celelalte două grupuri sunt în pericol să își întrerupă actvitatea. Astfel, dacă minerii care se afla de o săptămână în grevă nu își reiau activitatea, Complexul Energetic Oltenia ar putea să își opreaca activitate.
În ciuda promisiunilor și a majorarilor de până la 24% promise de administrație, minerii refuză în continuare să își reia activitatea.
La termocentralele din Dolj și la cea din Turceni, cărbunele mai este suficient pentru doar câteva zile. Chiar daca greva generală a fost declarată ilegală de Tribunalul Gorj, minerii au refuzat să mai muncească. Oamenii se plâng de condițiile de muncă, pe care le compară cu cele din lagărele de concentrare.
Complexul energetic Oltenia are 13.300 de angajați și a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu.
Compania are 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW.
Pai deaia va impartit si FMIul in cacareze ca sa importe tara curent . Când ai o societate electrica națională care nu are probleme de nici un fel si poate construi obiective de productie , transport si distributie la preturi reale si cu tehnologii romanesti , este normal ca partenerii strategici de azi sa te faca sa itii tai creaca de sub tine si sa ajungi din nou iobag ca bunicii lui Boc , Ioan Rus , Robu , Scripcaru si alte somitati ce ne-au pastorit si sabotat . Regina Maria a României nu a zis bolovane importati domnilor importati , ci luptati domnilor luptati de trei ori pentru fiecare provincie a tarii .