miercuri, 1 aprilie, 2020
5.6 C
București

Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media în Dobrogea de sud

În perioada 2-5 iulie 2019, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) al Guvernului României organizează Programul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Turismul cultural – o șansă pentru dezvoltare locală”. Prima etapă din anul 2019 va vizajudețul Constanța.

Programul, desfășurat pentru al șaselea an consecutiv, își propune o deplasare de documentare în Dobrogea de sud, în principal în localitățile Dragalina, Hârșova, Ghindărești, Oituz, Cobadin – fostă colonie germană, Fântâna Mare (Bașpunar), Medgidia, Constanța, Mangalia și Hagieni (Hagilar), precum și o serie de întâlniri cu reprezentanții comunităților locale aparținând minorităților naționale de ruși lipoveni, ceangăi, eleni, tătari și turci.

Printre obiectivele cuprinse în programul de vizitare se numara muzee, monumente istorice si de cult, cum ar fi Biserica „Înălțarea Domnului”, de rit vechi, a rușilor lipoveni din Ghindărești, Biserica catolică din Oituz, Geamia din satul turcesc Bașpunar, sau Fântâna Mare, Geamia „Abdul Medjid” și Mauzoleul eroilor sârbi și croați din Medgidia, la Mangalia Muzeul de arheologie, ruinele cetății Callatis și Moscheea „Esmahan Sultan”, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, iar la Constanța casele marilor familii grecești de pe vremuri, în cadrul Turului interetnic „Pe urmele grecilor din Constanța”, precum și Muzeul de istorie, Geamia Hunkiar (Aziziye) și Marea Moschee Carol I, remarcabilă construcție din beton armat.

Ca de fiecare dată în timpul programelor DRI, se vor identifica și evidenția elementele specifice minorităților naționale – tradiții și meșteșuguri, credință și obiceiuri, gastronomie, muzică și dans, port popular, istorie și arhitectură – dar în special se va încerca deschiderea unor oportunități de dezvoltare pentru aceste comunități etnice – rurale sau locale -, prin turism și prin valorificarea zestrei lor culturale specifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Jurnal de antreprenor. Un producător depinde de Italia

Are 70 de salariați și activează în domeniul producției de încălțăminte. Cea mai mare parte a producției de încălțăminte realizată...

“Ne confruntăm cu cea mai gravă criză mondială de la al doilea război mondial”

Pandemia de Covid-19 este cea mai gravă criză cunoscută pe planeta noastră de la al doilea război...

Ce se întâmplă cu somajul tehnic

Agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și cele pentru plăți și inspecție socială procesează, din 1...

Ce se întâmplă cu angajatele gravide, în timpul pandemiei de coronavirus

Peste 500.000 de angajați au fost trimiși până în prezent în șomaj tehnic, iar alte peste 100.000...

TRENDING

Calendar

Mâine La Opera Naţională din Bucureşti, de la ora 18.30,...

Curierul Național, numărul 7747

Şcoala Capitalei, în anul Centenarului