Anda Simion (gds.ro)
Judeţul Dolj se află pe primele locuri din ţară cu privire la rata şomajului din luna februarie, cu un procent de 7,4. În Oltenia, Doljul mai este depăşit doar de Mehedinţi.
Oltenia are cea mai mare rată a şomajului
Conform celor mai recente date statistice disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică, pentru luna februarie 2024, Regiunea Sud-Vest Oltenia este fruntaşa României, cu o rată a şomajului de 5,6. Următoarele locuri sunt ocupate de nord-estul ţării, cu 4,5, şi sud-est (Muntenia), cu 3,8. O rata de 3,2 se înregistrează în centru, în timp ce toate celalalte regiuni se află sub cifra 3. Nord-vestul are o rată a şomajului de 2,6, vestul – 2, iar Bucureşti-Ilfov – 0,8.
La nivel regional, Doljul, cu 7,4 puncte procentuale, este depăşit doar de judeţul Mehedinţi, cu 7,6. Urmează Olt – 5,5, Vâlcea – 3,6 şi Gorj – 3,3.
Alăturată ratei şomajului din judeţe precum Cluj, Constanţa sau Timişoara, Doljul pare la ani lumină. Timişul are o rată a şomajului de numai 0,8 procente, în timp ce Clujul înregistrează 1,3, iar Constanţa 2,1.
În schimb, Doljul se înfrăţeşte cu Teleorman, cu o rată identică. Pe locul al doilea în topul judeţelor, după rata şomajului, este Mehedinţiul, în timp ce primul loc îi revine judeţului Vaslui, cu 8,3 puncte procentuale.
15%, rata şomajului în mediul rural din Oltenia
În ultimul trimestru al anului 2023, Oltenia se situa pe al doilea loc în topul regiunilor după rata şomajului, cu 9 procente, după Sud-Est, cu 11,3. Media pe regiuni era de 5,8. Sud-estul avea Muntenia îi urma cu 7,4, apoi Nord-Estul, cu 6. Nord-Vestul înregistra 3,7 puncte, regiunea Centru – 4, Bucureşti-Ilfov – 3,2m iar Vestul – 2,2.
Conform datelor INSSE, rata ridicată a şomajului din Oltenia provine din mediul rural. Astfel, în mediul urban, Oltenia înregistra o rată a şomajului de 1,8, în timp ce în mediul rural, procentul era de 15,9, mult mai mare faţă de oruce altă regiune. Comparativ, rata şomajului în mediul rural în Muntenia, următoarea după Oltenia, era de 9,1.
Rata şomajului reprezintă raportul dintre numarul şomerilor (înregistraţi la agentiile pentru ocuparea forţei de muncă) şi populatia activa civila (şomeri + populaţie ocupată civilă, definită conform metodologiei balanţei forţei de muncă).