Acuzat că, fără niciun fel de dubii, a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să-l ancheteze, sub acuzație de corupție, pe Joe Biden, principalul său concurent la viitoarele alegeri prezidențiale, președintele Trump și echipa sa au decis să treacă la contraatac. Susțin că o eventuală procedură de destituire vizează în realitate «preluarea puterii poporului, a votului și libertăților acestuia».
Donald Trump trece la o etapă mult mai ofensivă în contracararea procedurii de destituire declanșată împotriva sa. Marți seară, el a denunțat ceea ce a numit «o lovitură de stat» pusă la cale împotriva sa în urma convorbirii telefonice pe care a avut-o în luna iulie cu președintele Volodimir Zelenski, interpretată de congresmenii democrați drept o cerere adresată unui guvern străin să-i acorde ajutor în campania prezidențială din 2020. «Am ajuns la concluzia – a transmis Trump pe Twitter, citat de France Presse și de posturile franceze de televiziune – că ceea ce este pe cale să se întâmple nu este un «impeachment», ci o lovitură de stat ce vizează preluarea puterii de la popor, a votului și libertăților acestuia, vizează încălcarea celui de-al doilea amendament la Constituție, preluarea religiei poporului, a armatei sale, a zidului său de la frontieră și a drepturilor pe care Dumnezeu i le-a dat în calitate de cetățean al Statelor Unite ale Americii». Așa cum s-a anunțat în urmă cu o săptămână, democrații americani au deschis o anchetă împotriva miliardarului american vizând destituirea sa din funcția de președinte. Ei i-au reproșat faptul că a solicitat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică, să-l ancheteze pe Joe Biden, democratul cu cele mai mari șanse de a obține candidatura democraților la alegerile prezidențiale din 2020. Un semn al neliniștii sale extreme este și faptul că președintele Trump a mers până la a sugera, luni, «arestarea» pentru «trădare» a lui Adam Schiff, congresmenul democrat care supervizează ancheta privind presiunile exercitate asupra lui Volodimir Zelenski.
Intimidări
Marți, echipa din jurul lui Donald Trump și chiar domnia sa personal au trecut la o operațiune mult mai serioasă de apărare în fața rapidității cu care congresmenii democrați derulează procedura de demitere. Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, precum și avocatul personal al președintelui Trump au refuzat calendarul pe care democrații încearcă să-l impună în derularea anchetei. Ca răspuns la presiunile exercitate începând de vinerea trecută de parlamentarii democrați, Mike Pompeo apreciază – într-o scrisoare pe un ton extrem de virulent – drept «nefezabilă» audierea, miercuri, în Congres a cinci diplomați capabili a furniza informații privind scandalul ucrainean. Presiunile parlamentarilor democrați, spune Mike Pompeo în scrisoarea sa, «nu pot fi înțelese decât ca o tentativă de intimidare, de hărțuire și vătămare a eminenţilor profesioniști ai Departamentului de Stat». Replica din partea democraților a fost imediată: Președinții comisiilor pentru Afaceri externe, Serviciile de informații, Supervizarea Executivului i-au cerut lui Mike Pompeo «să înceteze imediat a intimida martorii, pentru protejarea sa personală și a președintelui». Somat să furnizeze Congresului documente referitoare la scandalul ucrainean, avocatul personal al președintelui Trump, Rudy Giuliani, a precizat într-un mesaj că presiunile exercitate de parlamentarii democrați ridică «grave probleme de legitimitate și constituționalitate».
Noi dovezi împotriva lui Trump: afacerea australiană
Donald Trump, și el, continuă să dea asigurări că discuția avută cu omologul său ucrainean în luna iulie nu conține nimic ce ar putea fi reproşabil. Cu toate acestea, dovezile că domnia sa utilizează puternica diplomație americană în scopuri politice personale se multiplică. Potrivit ziarului «The New York Times», într-o recentă convorbire telefonică, președintele Trump i-a cerut premierului australian să-l ajute pe ministrul american de Justiție, Bill Barr, la adunarea de dovezi pentru discreditarea anchetei Mueller referitoare la ingerința Rusiei în prezidențialele din 2016 . Ca și în cazul afacerii ucrainene, Casa Albă limitează accesul la transcrierea respectivei convorbiri telefonice la un foarte mic grup de persoane.