-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Ţintă a jihadismului, Franța este susținută la nivel internațional

Atacul de joi de la Nisa se înscrie într-un nou val de atentate islamiste care lovesc Franța începând din luna septembrie. Ele confirmă – spun analiștii politici francezi – că Franța este la ora actuală una dintre principalele ținte ale terorismului islamist.

Jean-François Ricard, șeful Parchetului național antiterorist (Pnat), a oferit joi seară presei unele prime concluzii după ancheta efectuată asupra atentatului islamist comis în ziua respectivă la Nisa. După o analiză a videosupravegherii, procurorul a prezentat, pe ore, întreaga evoluție a traseului parcurs și a faptelor comise de autorul atentatului de la bazilica din Nisa. Pe ore și în detaliu s-a văzut că criminalul a ucis trei persoane – un bărbat și două femei. S-a văzut rapiditatea cu care poliția a intervenit și a deschis focul pentru a-l neutraliza.

De ce s-a sesizat Pnat

Jean-François Ricard a precizat că, ținând cont de victimele vizate, de contextul în care au avut loc faptele și de modul de operare, Pnat a fost cel care a trebuit să se sesizeze. A fost astfel deschisă o anchetă pentru “asasinate teroriste”, “tentative de asasinat terorist” și “asociație de răufăcători teroristă criminală”.

Suspectul

Potrivit procurorului mai sus citat, asupra criminalului au fost găsite: un Coran, două telefoane, arma crimei și un sac conținând două cuțite neutilizate. Rănit, agresorul a fost transportat la spital, de unde s-a aflat că ar putea supraviețui. Este vorba de un tânăr tunisian născut în 1999. Avea asupra sa un document din partea Crucii Roșii italiene. A intrat în Italia prin Lampedusa la 20 septembrie, a trecut prin Bari și a intrat în Franța în luna octombrie, neavând document de ședere legală. Nu era cunoscut de serviciile de informații franceze. Ancheta, a precizat magistratul Pnat, va continua pentru stabilirea cu exactitate a parcursului autorului crimei și a eventualilor complici.

Potrivit BFMTV și publicației “Nice Matin”, un bărbat în vârstă de 47 ani, suspectat că a avut contacte prealabile cu autorul atacului terorist, a fost deja arestat.

Noi reacții internaționale

Printre primii care au reacționat s-a aflat premierul britanic Boris Johnson, care, într-un mesaj difuzat pe rețelele de socializare, s- a declarat “șocat” de drama de la Nisa. “Sunt profund bulversată de asasinatele comise într-o biserică” a scris, la rândul său, dna cancelar Angela Merkel. “Germania transmite solidaritatea sa națiunii franceze”, a adăugat ea.

Neașteptat, sprijinul Turciei a fost exprimat printre primele reacții la atacul de la Nisa. Ankara a condamnat “ferm” atacul “sălbatic” comis la Nisa. Cu toate acestea, Recep Erdogan a lansat în ultimele zile violente atacuri împotriva președintelui Emmanuel Macron, acuzându-l că ar derula o campanie împotriva Islamului după precedenta crimă comisă de un terorist islamist împotriva unui profesor la Paris.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW