marți, 11 august, 2020
31.9 C
București

Donald Trump face «un gest» pentru a determina China să cumpere produse agricole americane

Secretarul de stat american pentru Comerț, Wilbur Ross, a anunțat oficial că firmele americane vor putea, din nou, să vândă – necondiționat – componente grupului Huawei. În contrapartidă, Washingtonul speră ca China să reia achizițiile de produse agricole americane. Surse informate americane spun că Donald Trump și Xi Jinping ar fi ajuns la o astfel de înțelegere în cadrul convorbirior purtate în marja summitului G20 de la Osaka.

Wilbur Ross a precizat că firmele americane vor putea vinde componente grupului chinez Huawei dacă nu sunt în pericol «ideile Statelor Unite». De câteva săptămâni, efectele negative ale sancțiunilor impuse grupului chinez se reduc treptat. Mai multe firme americane, între care Intel și Micron, au reluat livrările către Huawei, profitând de imprecizia textului în care au fost anunțate sancțiunile. În special faptul că, dacă respectivele componente nu sunt fabricate pe teritoriul american, ele nu mai fac obiectul sancțiunilor instituite de administrația americană. Surse apropiate lui Donald Trump spun că el ar fi lăsat în mod intenționat o uşă deschisă unor astfel de posibilități cu prilejul convorbirilor purtate cu Xi Jinping la Osaka, la sfârșitul lunii iunie. «Întreprinderile americane își pot vinde echipamentele grupului chinez Huawei…Vorbim de echipamente care nu pun mari probleme securității naționale», a explicat președintele Trump după întâlnirea cu liderul chinez la Osaka. Era însă necesară oficializarea acestei decizii prezidențiale, ceea ce a avut loc acum.

Partea americană așteaptă «gestul de răspuns»

Revirimentul intervenit în poziția administrației Trump față de Huawei (deși grupul chinez nu a fost scos de pe «lista neagră») intervine cu condiția ca Beijingul să facă la rândul său un gest de răspuns constând în decizia de a accepta reluarea achizițiilor de produse agricole americane. «Noi așteptăm de la președintele Xi, ca răspuns la favorurile noastre, să acționeze imediat, rapid, în timpul derulării negocierilor,în privința achizițiilor de produse agricole (…) Acesta este un lucru foarte important», a explicat marți, la postul de televiziune CNBC Lawrence Kudlow, principalul consilier economic al lui Donald Trump la Casa Albă. Kudlow a precizat că a avut loc deja o convorbire telefonică «constructivă» între principalii negociatori americani și chinezi, dar că nu există încă, în mod oficial, un calendar pentru achizițiile de produse agricole americane sau pentru încheierea unui acord în acest sens. «Noi dorim calitate și nu precipitare», a afirmat Lawrence Kudlow.

Mai puțin vorbăreţ, ministrul chinez al Comerțului, Bo Xilai, a declarat, într-un comunicat oficial, că cele două părți «au avut un schimb de opinii privind punerea în aplicare a consensului» la care au ajuns președinții Donald Trump și Xi Jinping cu prilejul convorbirilor lor din Japonia. Oficialul chinez nu a oferit alte precizări.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Incident în apropierea Casei Albe. Trump și-a întrerupt conferința de presă și a fost evacuat

Președintele Donald Trump și-a întrerupt luni întâlnirea cu presa de la Casa Albă, fiind evacuat rapid de...

Statul a cheltuit 5 miliarde lei pentru combaterea pandemiei până la 1 iulie

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului un raport special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de...

Numărul de noi persoane infectate cu Sars Cov-2 rămâne constant

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de...