0.3 C
București
miercuri, 27 ianuarie

Donald Trump își reia campania pentru un nou mandat prezidențial cu probleme pe toate fronturile

Donald Trump, candidat pentru un al doilea mandat la Casa Albă, a decis, contrar sfaturilor celor mai apropiați colaboratori, consilieri ai săi, să reia campania electorală întreruptă de pandemie într-un moment când are de dus lupte pe o multitudine de fronturi – politice, sociale, economice, sanitare și chiar diplomatice.

Mai întâi, luna de miere a președintelui Trump cu Curtea Supremă s-a încheiat după decizia de joia trecută a Înaltei Curți care se opune blocării de către Casa Albă a programului “Dreamers”, destinat protejării a 700.000 de tineri migranți de culoare. Curtea Supremă a hotărât că decizia administrației republicane Trump de a elimina programul DACĂ, adoptat în 2012 de Barack Obama – care îi proteja pe tinerii respectivi de pericolul expulzării – este “arbitrară”. Este o grea lovitură dată, de fapt, politicii președintelui în problema migrației. Decizia de joi a reprezentat însă o adevărată gură de aer pentru tinerii “Visători” care au ajuns ilegal, în copilărie, pe teritoriul american, cu legături puține sau deloc cu țara de origine și care și-au construit întreaga viață în Statele Unite.

”În urmă cu opt ani îi protejam pe aceşti tineri (…) Astăzi, sunt fericit pentru ei, pentru apropiaţii acestora şi pentru noi toţi”, a declarat Barack Obama, care a creat acest program după eşecul Congresului de a adopta o lege cu caracter mai larg privind regularizarea situaţiei imigranţilor ilegali.

În schimb, Donald Trump şi-a dezlănţuit furia la adresa Curţii Supreme pentru decizia de joi, dar şi pentru cea de luni prin care au fost extinse drepturile lucrătorilor homosexuali şi transsexuali. A proferat insulte la adresa tuturor tinerilor salvați de la expulzare și chiar a promis găsirea unei soluții pentru a nu le permite să rămână pe teritoriul Statelor Unite.

O carte pentru nepublicarea căreia se luptă președintele

De mai multe zile, presa americană – și nu numai – consacră spații ample dezvăluirilor explozive ale unui fost consilier prezidențial pentru problemele securității naționale, John Bolton, demis de Donald Trump personal. Deși cartea acestuia, intitulată “Un Memoriu de la Casa Albă” (“The Room Where It heppened: A White House Memoir”) nu a apărut încă, filele ei explozive au intrat în posesia agențiilor americane de presă. Fostul consilier îl acuză pe Trump, între altele, că a căutat ajutorul Chinei pentru a câștiga apropiatele alegeri prezidențiale din luna noiembrie, precum și de gestionarea “haotică” a afacerilor internaționale . John Bolton prezintă în cartea sa un președinte “incompetent”, “inapt” să exercite funcția de președinte, ridiculizat în comentarii private de către proprii miniștri sau consilieri și, mai ales, care nu- și ascunde setea de a fi reales președinte, înaintea interesului național. Conversațiile președintelui Trump cu omologul său chinez Xi Jinping, scrie Bolton, “reflectă nu doar incoerențele politicii sale comerciale , ci și interconexiunea în gândirea proprie a lui Trump între propriile interese politice și interesul național american”.

După o scurtă pauză în războiul comercial dintre cei doi giganți, a venit Covid-19 să arunce un nou val rece asupra relațiilor chino-americane. Donald Trump a acuzat nu o dată Beijingul că a ascuns adevărata amploare a epidemiei și că, astfel, este vinovat de moartea sutelor de mii de persoane în lume. Joia trecută, președintele Trump a mers până la a declara că are în vedere ruperea relațiilor cu China, inclusiv cele economice.

Coronavirusul se reactivează

O altă veste nefericită pentru președintele american: revenirea unui nou val de contaminați cu Covid-19. Virusul înregistrează în ultima săptămână, sistematic, o reactivare rapidă, un progres îngrijorător în 23 de state ale Americii (mai bine de jumătate din țară). Mai multe zile consecutive s-au înregistrat cifre apropiate de 1.000 de morți în decurs de 24 de ore. Modul de gestionare a epidemiei de către președintele Trump (peste 118.000 decese și 2,2 milioane de contaminați pe teritoriul SUA) este viu criticat.

Donald Trump rămâne, însă, combativ

În ciuda pasei proaste în care se află în acest moment, Donald Trump rămâne combativ, remarcă jurnaliști acreditați la Washington. La lovitură, el răspunde, ca de obicei, cu contralovitură. Fostului său consilier Bolton îi răspunde virulent, calificându-i cartea pe care urmează să o publice (dacă nu cumva președintele reușește să oprească apariția ei) drept “pură ficțiune” iar pe autor drept “un bolnav” care a meritat să fie concediat. Guvernul american a angajat deja o acțiune în justiție în încercarea de a bloca apariția cărții fostului consilier prezidenţial Bolton.

Cât privește epidemia de Covid-19, ea pare să nu-l neliniştească pe miliardarul Trump. El a organizat sâmbătă trecută primul său miting electoral de după pauza impusă de pandemie, în localitatea Tulsa (Oklahoma), contrar avizului negativ al Departamentului de Stat. Participarea la acest important eveniment, a constatat presa americană, a fost abia la jumătatea numărului persoanelor așteptate.

Corespondentul RFI, citând inclusiv presa americană, relatează că, din cauza unei prezenţe reduse la mitingul de pe stadionul Oklahoma, o parte a programului a fost anulată. Surse apropiate președintelui spun că niciodată la un miting electoral Donald Trump nu a avut atâtea locuri goale în tribună. Un lucru recunoscut de însuși Brad Parscale, directorul de campanie al președintelui. Acesta a pus totul pe seama propagandei negative a opoziției și a manifestanților antirasism și anti-violențele poliției. Nimic însă nu l-a împiedicat pe Donald Trump să-și etaleze talentul de bun tribun, punând în centrul discursului său ideea potrivit căreia “America se va prăbuși în haos în cazul în care adversarul său democrat Joe Biden” ar câștiga prezidențialele. “Joe Biden nu este șeful partidului său, ci o marionetă neputincioasă în mâinile stângii radicale”, a avertizat Donald Trump. Nu a pierdut nici acest prilej pentru a acuza China și a o considera responsabilă pentru pandemia ce a lovit planeta.

Circa 1.000 de manifestanți împotriva rasismului și a violențelor poliției au încercat să se apropie în marș de un parc situat nu departe de stadionul unde avea loc mitingul electoral, fără însă a recurge la violenţe. Importante forțe de ordine au asigurat liniștea la Tulsa.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. Proorociri: Donald J. Trump va castiga si al doilea mandat la presedintia USA si va influenta politica tarii sale si dupa parasirea Casei Albe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW