Uniunea Europeană va trece la faza de negocieri privind planul de relansare economică europeană

„Vom trece la negocierea cu statele membre ale Uniunii Europene”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, la conferința de presă finală ținută la Bruxelles, după summitul european de vineri consacrat dezbaterii planului de relansare a economiei europene, botezat „Next Generation EU”.

„Am avut, vineri, cu prilejul consultărilor între statele membre ale UE, posibilitatea de a face mai multă lumină în privința planului de relansare economică și acum trecem la o altă fază, cea a negocierii”, a subliniat Charles Michel.

Instrumentul „Next Generation EU”, dotat cu un fond de 750 miliarde de euro, plus sume suplimentare din bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), va duce la o capacitate financiară totală a planului de redresare economică de 1,85 miliarde de euro. Vor exista, astfel, în opinia președintelui Consiliului European, mijloacele necesare pentru relansarea economiei Verzi, a economiei digitalizate și pentru ajutorarea cetățenilor UE să iasă din criză cu care se confruntă în acest moment.

Liderii europeni, reuniți vineri – virtual -au convenit să dea un „răspuns comun ambițios”crizei Covid-19, combinând solidaritatea, investițiile și reformele.

„Trebuie să ne concentrăm asupra sectoarelor și regiunilor cele mai afectate de criza Covid-19”, a declarat la rândul său dna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Domnia sa și-a exprimat satisfacția că liderii europeni au susținut tranziția energetică și tranziția ecologică; „Acest lucru va permite ca planul dezbătut privind relansarea economiei europene să finanțeze și această tranziție, această modernizare”, a subliniat dna von der Leyen.

Surse informate bruxelleze, preluate de corespondenți ai presei europene, au informat că summitul de vinerea trecută a pus în lumina și cu acest prilej existența unor deosebiri de opinii ale unor lideri europeni în privința unor domenii economice, cum ar fi: talia globală a planului „Nest Generation EU”, echilibrul între subvenții și credite, modul de repartizare a fondurilor, noile resurse proprii ş.a. Aceste divergenţe, a anunțat Charles Michel, vor fi abordate la viitorul summit european ce va avea loc tot la Bruxelles, pe la mijlocul lunii iulie, prilej cu care vor fi dezbătute propuneri concrete supuse anlaizei țărilor membre înaintea summitului respectiv.


Foto: By Unión Europea en Perú from Lima, Perú – Charles Michel, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89104804

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW