sâmbătă, 15 august, 2020
22 C
București

Donald Trump “își salvează” unul dintre prieteni de la închisoare

Președintele american a comutat pedeapsa aplicată lui Roger Stone, unul dintre apropiații săi, condamnat la 40 luni închisoare pentru mărturii mincinoase în Congresul american și influențarea martorilor într-o anchetă parlamentară asupra campaniei prezidențiale a lui Donald Trump din 2016. Într-un comunicat, Casa Albă critică Justiția din America.

Unul dintre cei mai buni prieteni ai președintelui Trump, Roger Stone, nu va mai merge la închisoare, relatează corespondentul la New York al ziarului “Les Echos”. Președintele i-a comutat pedeapsa aplicată fostului său consilier Roger Stone care, începând de săptămâna viitoare, urma să execute o pedeapsă de 40 luni închisoare, fiind recunoscut vinovat pentru mărturii mincinoase în fața Congresului și “subordonarea” martorilor în legătură cu legăturile clanului Trump cu Rusia în campania din 2016.

“Roger Stone este victima unor zvonuri rusești pe care Stânga și aliații ei din media le-au perpetuat de-a lungul anilor, cu scopul de a submina președinția Trump”, se spune într-un comunicat al Casei Albe. Conform Casei Albe, Stone ar fi fost “tratat într-o manieră injustă, la fel ca mulți alții anchetați în această afacere. Roger Stone este acum un om liber!”, conchide comunicatul mai sus amintit.

Președintele american, care a făcut uz de dreptul său de clemență pentru numeroși aliați republicani sau pentru apropiați ai consilierilor săi, nu a riscat niciodată să intervină pentru unul din prietenii săi. La Casa Albă, au fost persoane care i-au sugerat să nu facă acest lucru în cazul Stone.

Minciuni sub jurământ. Două sisteme judiciare

Declarația Casei Albe nu iartă Justiția americană. Ea se referă mai ales la “procurori zeloși” care ar fi orchestrat o adevărată “vânătoare de vrăjitoare”. “Simplul fapt este că dacă procurorul special nu ar fi făcut o anchetă fără fundament, dl. Stone nu ar fi fost condamnat la închisoare”, precizează comunicatul.

Anchetatorii, relatează corespondentul ziarului “Les Echos”, au demonstrat că Stone a mințit sub jurământ și că a făcut presiuni asupra unui martor să colaboreze cu justiția. Stone este una dintre personalitățile politice cele mai controversate. Admirator al lui Richard Nixon, el a încercat să se infiltreze în campania candidatului democrat în alegerile prezidențiale din 1972, George McGovern, după care a fost asociat la numeroase afaceri de șantaj. În ultimii 30 de ani, relatează corespondentul mai sus menționat din surse locale americane, Stone a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Donald Trump, favorizându-i în special întâlniri în cercurile politice.

Democrații au condamnat decizia președintelui Trump. “Prin această comutare, Trump arată clar că în Statele Unite există două sisteme judiciare: unul pentru prietenii săi criminali și altul pentru restul oamenilor”, a declarat deputatul Adam Schiff, care a efectuat ancheta parlamentară în ”afacerea ucraineană’”care a condus la procesul de destituire a lui Donald Trump.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Polonia, în recesiune, pentru prima oară de la căderea comunismului

Cu cele 38 milioane de locuitori, Polonia este considerată de analiștii economici europeni de departe cea mai...

Acord de pace între Israel și Emiratele Arabe Unite. Palestinienii se consideră “trădați”

Acordul privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, încheiat joi seară, sub egida Statelor Unite,...

ROBOR este în scădere. Ce se întâmplă cu ratele Prima Casă

Pe data de 5 august, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de...