sâmbătă, 15 august, 2020
21.6 C
București

Renumita operă arhitecturală “Sfânta Sofia”, pe cale să redevină moschee

Consiliul de Stat din Turcia, cel mai mare tribunal administrativ din această țară, a revocat vinerea trecută statutul actual de muzeu al bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul – primul pas spre transformarea ei în moschee.

Așa cum se știe, Sfânta Sofia, construită în secolul al VI-lea de bizantini drept lăcaș pentru încoronarea împăraților lor, face parte în acest moment din patrimoniul mondial al UNESCO și este unul dintre obiectivele turistice din Istanbul cu o incontestabilă reputație internațională. Anual, Sfânta Sofia este vizitată de milioane de turiști din întreaga lume. În 2019, reamintesc surse locale citate de corespondenți de presă, Sfânta Sofia a fost vizitată de 3,8 milioane de turiști.

Consiliul de Stat al Turciei a precizat că, prin decizia sa de mai sus, a fost anulată o decizie guvernamentală datând din 1934, pronunțată de liderul Turciei de atunci, Mustafa Kemal.

Mai multe țări, în special Rusia și Grecia, interesate de soarta patrimoniului bizantin din Turcia, precum și Statele Unite sau Franța, au avertizat Ankara împotriva transformării monumentului Sfânta Sofia în lăcaș de cult musulman, o măsură pentru care președintele Recep Erdogan, lider al unui partid islamo-conservator, militează de ani de zile.

“O provocare la adresa lumii civilizate”

Grecia, prin vocea ministrului elen al Culturii, Lina Mendoni, estimează că “este vorba de o provocare la adresa lumii civilizate” și că “naționalismul președintelui Erdogan duce țara cu șase secole în urmă”.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, afirmă într-un comunicat că “integritatea acestei bijuterii religioase, arhitecturale și istorice, simbol al libertății religioase, al toleranței și diversității, înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO, trebuie prezervată”. Domnia sa denunță “deciziile care repun în cauză unul dintre actele cele mai simbolice ale Turciei moderne și laice”. “Sfânta Sofia trebuie să continue a reprezenta pluralitatea și diversitatea patrimoniului religios, dialogul și toleranța”, mai spune Jean-Yves Le Drian.

Directoarea UNESCO, Audrey Azoulay, afirmă într-un comunicat că organizația pe care o conduce regretă puternic decizia autorităților turce, “luată fără un dialog prealabil”.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Polonia, în recesiune, pentru prima oară de la căderea comunismului

Cu cele 38 milioane de locuitori, Polonia este considerată de analiștii economici europeni de departe cea mai...

Acord de pace între Israel și Emiratele Arabe Unite. Palestinienii se consideră “trădați”

Acordul privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, încheiat joi seară, sub egida Statelor Unite,...

ROBOR este în scădere. Ce se întâmplă cu ratele Prima Casă

Pe data de 5 august, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de...