marți, 11 august, 2020
31.9 C
București

Donald Trump relansează războiul comercial

Președintele american a surprins întreaga lume cu un nou anunț privind suprataxarea vamală a noi produse importate din China în valoare de 300 miliarde de dolari. De data aceasta, spune presa americană, consumatorii americani vor fi afectați ca urmare a creșterii prețurilor.

Anunțul făcut de Donald Trump a venit exact în momentul în care tocmai s-a încheiat, la Shanghai, o nouă rundă de negocieri chino-americane vizând găsirea unei soluții pentru oprirea spiralei măsurilor și a contramăsurilor protecționiste luate de ambele părți. Un comunicat oficial preciza joi că la Shanghai au avut loc convorbiri «constructive», dar surse informate citate de «Les Echos» au relatat că, în realitate, au fost înregistrate «progrese inconsistente». Abia revenită la Washington, delegația americană și Donald Trump au anunțat pe Twitter, vineri, instituirea de la 1 septembrie a unor taxe vamale cu 10% mai mari la mărfuri importate din China în valoare de 300 miliarde de dolari, cu perspectiva majorării taxelor respective până la 25% în cazul în care partea chineză nu răspunde solicitărilor americane. De precizat că aceste mărfuri nu mai fuseseră suprataxate prin măsurile luate anterior. Motivul imediat invocat de Donald Trump pentru noua măsură este nerespectarea promisiunii lui Xi Jinping de a achiziționa mai multe produse agricole americane și de a opri exportul în America a drogului ucigaș Fentanyl. Practic, spun importatori americani, în momentul de față, aproape toate mărfurile provenite din China sunt suprataxate la intrarea pe piață americană. Wang Yi, ministrul chinez de Externe, a criticat această nouă decizie a președintelui american, considerând că ea nu este deloc «un pas constructiv» către soluționarea crizei din relațiile comerciale bilaterale. (MC)

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Incident în apropierea Casei Albe. Trump și-a întrerupt conferința de presă și a fost evacuat

Președintele Donald Trump și-a întrerupt luni întâlnirea cu presa de la Casa Albă, fiind evacuat rapid de...

Statul a cheltuit 5 miliarde lei pentru combaterea pandemiei până la 1 iulie

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului un raport special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de...

Numărul de noi persoane infectate cu Sars Cov-2 rămâne constant

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de...