2 C
București
marți, 26 ianuarie

Donald Trump și soția sa, Melania, se află la Paris, invitați la comemorările centenarului sfârșitului primului război mondial

Președintele american va participa duminică, 11 noiembrie, la ceremonia de la Arcul de Triumf, dar nu și la Forumul pentru Pace, la care vor fi prezenți toți șefii de stat și guvern invitați de președintele Macron la acest mare eveniment.

Președintele Trump și soția sa, Melania, au aterizat vineri seară la Paris, pentru a participa la comemorările de 11 noiembrie, alături de alți 60 lideri mondiali. «Cea de a o suta aniversare a sfârșitului primului război mondial», a declarat la plecarea din Washington Donald Trump, trebuie să fie un important eveniment… «Liderii lumii vin la acest eveniment în special pentru că știu că Statele Unite vor fi prezente acolo». RFI relevă însă că președintele american va participa doar la ceremonia de la Arcul de Triumf, în ziua de 11 noiembrie, dar nu va fi prezent și la Forumul pentru Pace, unde multilateralismul «urmează a fi celebrat ca virtute cardinală a relațiilor internaționale». Donald Trump, comentează corespondentul la Washington al RFI, mizează pe raportul actual de forțe și preferă să-și expună opiniile mai degrabă în cadrul întâlnirilor bilaterale decât să se lanseze în căutarea unui consens cu mai mulți parteneri. Sâmbătă dimineață, el a avut programată o întâlnire cu președintele Emmanuel Macron. Nu era prevăzută nici o întâlnire cu Vladimir Putin, dar Trump a precizat că-l va vedea totuși la dejunul la care vor fi prezenți toți șefii de stat și guvern invitați la evenimentele din 11 noiembrie din Franța. Un «responsabil american» i-a declarat corespondentului RFI că prezența președintelui Trump la aceste ceremonii din Franța are drept scop «să reamintească rolul important pe care l-au jucat și vor continua să-l joace Statele Unite pentru pacea și securitatea în Europa». Într-un mesaj difuzat pe Twitter la sosirea sa la Paris, Donald Trump, pe un ton supărăcios, s-a referit la sugestia lui Emmanuel Macron ca Europa să-și construiască propria armă pentru a se apăra în fața Rusiei, Chinei și Statelor Unite. «Este o insultă», spune Trump în mesajul său. «Poate ar trebui, mai întâi, să contribuiți mai mult la eforturile NATO».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW