Președintele american consideră actuala componenţă a G7 „depășită” și are în vedere invitarea la următorul summit, în toamnă, a Rusiei, Coreei de Sud, Australiei și Indiei, dar nu și a Chinei.
Actualele țări membre ale G7, respectiv Regatul Unit, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, se întâlnesc anual pentru a aborda unele probleme internaționale de cea mai mare actualitate. Rusia a fost exclusă în 2014 din ceea ce era atunci G 8, în urma anexării ilegale a Crimeei.
Donald Trump a anunțat sâmbătă că va amâna la o dată încă neprecizată summitul G7 ce fusese prevăzut să aibă loc în luna iunie, în Statele Unite. Cu același prilej și-a anunțat și intenția de a invita și alte state, între care Rusia, dar nu și China. „Nu am sentimentul că, în prezent, G7 reprezintă corect ceea ce se petrece în lume, a spus președintele american. Este un grup de state depășit”. În perspectivă, Donald Trump le-a spus ziariștilor că și-ar dori să invite și Rusia, Coreea de Sud, Australia și India. Summitul acesta, a adăugat Trump, ar putea avea loc în luna septembrie, înainte sau după Adunarea generală a ONU. Interesantă a fost precizarea potrivit căreia summitul G7 în formula dorită de el ar putea avea loc „poate, după alegerile prezidențiale” din luna noiembrie, după ce va obține un al doilea mandat la Casa Albă. Calificând acest nou summit ca fiind al G10 sau G11, Donald Trump a informat că a abordat deja, „sumar”, ideea sa cu țările pe care le-ar dori să se alăture acestui grup de state.
Reacție prudentă și chiar refuz de a participa în persoană la summit
Liderii țărilor G7, grup prezidat anul acestade Statele Unite, urmau să se întrunească în cadrul unei videoconferințe la sfârșitul lunii iunie, date fiind restricțiile impuse de pandemia de Covid-19. Donald Trump a intervenit săptămâna trecută cu propunerea de a se ține summitul G7 cu participare personală a liderilor țărilor membre, la reședința prezidențială de la Camp David, de la periferia Washingtonului. Primele reacții la această propunere au fost prudente. Angela Merkel a refuzat însă categoric să vină în persoană la Washington, în luna iunie, pentru a participa la summitul respectiv. „În acest moment, ținând cont de situația generală a pandemiei, domnia sa nu poate accepta o participare în persoană, un voiaj la Washington”, a explicat pentru presă un purtător de cuvânt al guvernului german. Președintele Emmanuel Macron a comunicat, în aceeași zi, că „este disponibil” să meargă personal la un summit G7, dar că dorește ca, în acest caz, să fie prezenți toți membrii”. În manieră diplomatică, premierul canadian, Justin Trudeau, a subliniat săptămâna trecută importanţa studierii „recomandărilor experților”.
Ce vrea, de fapt, Donald Trump
Președintele american, scrie într-o corespondență „Le Point”, dorește să facă din summitul G7 cu participare în carne și oase a liderilor țărilor membre ale grupului un „simbol al normalizării”, al evitării blocajului invocat de opoziție ce poate să-l coste scump în acest an electoral. Statele Unite sunt cel mai grav lovite de coronavirus, atât sub aspectul numărului de morți (103.758), cât și al numărului de contaminați, ajuns sâmbătă seară la 1.769.776.